19 september 2019, 10:00 views 4041
Aerul poluat din Chișinău poate provoca grave probleme de sănătate
19 september 2019, 10:00 views 4041

Aerul poluat din Chișinău poate provoca grave probleme de sănătate

Septembrie este luna cînd aerul devine cel mai poluat. Specialiștii, care zilnic testează calitatea aerului din capitală, afirmă că normele admisibile sînt depășite de cîteva ori. Principala cauză a poluării este traficul aglomerat de pe străzi.

Medicii sînt și ei îngrijorați de murdăria din aer, care poate provoca alergii, bronșite sau dureri de cap. Pentru ca aerul să fie curat, este nevoie de ploaie, dar și de răcirea vremii. Precipitațiile însă se lasă așteptate. Meteorologii au prelungit, din nou, codul galben de secetă hidrologică.

Aerul este testat în fiecare zi de specialiștii de la Agenția de Mediu. În capitală funcționează șase mini stații, amplasate în locații aglomerate și mai puțin solicitate. Una dintre acestea se află în clădirea Agenției de Mediu.

„Așa arată tutubul pentru dioxidul de sulf și dioxidul de azot. Trece un volum de aer prin tubul dat, după care este transportat în laborator", spune Maria Lungu, șefa Laboratorului pentru calitatea aerului.

Gradul de poluare este stabilit cu ajutorul unor filtre speciale. Marți, de exemplu, analizele de laborator au arătat că aerul a fost poluat anume de gazele de eșapament de la transportul auto. Astfel, concentrația de monoxidul de azot a fost de aproape trei ori mai mare, iar aldehida formică – de patru ori.

CALITATEA AERULUI LA 17.09.2019:Concentrația maximă admisibilă a fost depășită:dioxid de azot – de 1,7 ori,monoxid de azot – de 2,6 ori,aldehidă formică – de 4,5 ori;

„Este legat și de condițiile meteorologice. Atunci cînd avem acalmie, nu avem ploi, concentrația poluanților este stocată", precizează Lungu.

Chișinăuienii spun că simt, pe propria piele, că aerul pe care îl respiră este murdar: „Clar că este poluat aerul, pentru că sînt o mulțime de mașini"; „Vezi că sînt și nouri de ceață dimineața și seara, și după respirație"; „Este neplăcut, nu e confortabil și e un sunet de alarmă pentru autoritățile locale, ca să rezolve problema mai operativ".

Medicii spun că aerul poluat poate provoca alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare. Compușii chimici care se găsesc în aer pot pătrunde ușor în sînge și să contribuie inclusiv la apariția cancerului.

„Blochează cuplarea fierului cu oxigenul la nivel de hemoglobină și de aici apar problemele. Durerile de cap, amețeli, slăbiciuni, care de obicei pacienții nu le pot asocia cu nimic", spune Aliona Chiriac.

Poluarea aerului din Capitală a fost discutată ieri și la Parlament, în cadrul Comisiei pentru Mediu. Responsabilii au stabilit că nivelul de hidrogen sulfurat este depășit de cîteva ori. Iar după ce ajunge în aer, acesta afectează și apele rîului Bîc.

Potrivit experților, cantitatea de poluanți din aer se va micșora odată cu răcirea vremii și și căderea ploilor. Potrivit unui studiu publicat în acest an de revista European Heart Journal, aproape 5400 de moldoveni mor anual din cauza aerului poluat, întrucît acesta scurtează cu aproximativ cinci ani durata medie de viață. Iar în Europa, numărul anual de decese premature, legate de poluarea aerului, a crescut la aproape 800 de mii.

Source: tv8.md

Keywords:

Chisinau , sanatate , aer

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
555 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.31 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.14 km. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 555 de oameni. Satul Frumuşica a fost înființat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.