16 march 2018, 11:40 views 10849
Declarația lui Vasile Chirtoca în legătură cu anunțul privind fracțiunea municipală a PCRM
16 march 2018, 11:40 views 10849

Declarația lui Vasile Chirtoca în legătură cu anunțul privind fracțiunea municipală a PCRM

Consilierul municipal Vasile Chirtoca a făcut o declarație în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) în legătură cu decizia Partidului Comuniștilor din Republica Moldova privind încetarea activității fracțiunii PCRM din CMC.

Consilierul a vorbit în numele său și al colegului de fracțiune, consilierului municipal Ghenadie Botnaru.

Declarația integrală o puteți citi mai jos.

În anul 2015 am acceptat propunerea domnului Voronin de a candida la postul de Primar General al municipiului și de a fi în fruntea listei candidaților din partea PCRM. Am acceptat această propunere, deoarece îl respect pe acest om și consider, că în anii în care a fost președinte a făcut multe pentru țară. Dar nu numai din aceste motive. Îmi iubesc orașul și suport chinuri aproape fizice, cînd văd cum și-au bătut și încă își mai bat joc de el unii reprezentanți ai partidelor de orientare liberală. Mi-am dorit și doresc să ajut Capitala să redevină frumoasă și amenajată, să-i ajut pe locuitorii ei să trăiască mai bine. În plus, eram interesat de această experiență, nouă pentru mine. Am fost de acord să candidez pe listele PCRM cu condiția, că printre primii șase candidați din listă vor figura trei persoane care nu depind de partid. Plus la acestea, noi ne-am înțeles, că în Consiliul Municipal noi ne vom concentra, profesional și competent, asupra rezolvării problemelor capitalei, nu ale partidului și ale membrilor de partid. Aceste condiții au fost acceptate de domnul Voronin. Dat fiind că în Consiliul Municipal au trecut trei persoane, două dintre care nu sunt membri PCRM, cu acordul conducerii partidului comuniștilor fracțiunea a fost numită "Fracțiunea comuniștilor și a celor fără de partid". Eu cred, că în cei doi ani și jumătate mica noastră fracțiune a contribuit demn la încetarea multor fărădelegi și la dezvoltarea Capitalei. Voi enumera doar unele probleme, la rezolvarea cărora participarea noastră a avut un rol-cheie:

Analiza și justificarea în scris a dezavantajelor contractului de administrare a parcărilor, semnat ilegal de Primarul general cu o companie austriacă. Obiecțiile noastre întemeiate constau din 50 de puncte și au fost aduse la cunoștința colegilor. A urmat rezilierea contractului și demisia lui Chirtoacă. Pregătirea și aprobarea deciziei Consiliului Municipal privind depozitarea deșeurilor solide. În rezultat – și-a reluat activitatea gunoiștea de la Țînțăreni, serviciile municipale au început să colaboreze cu uzina de sortare a deșeurilor din comuna Bubueci, pe care conducerea orașului n-o observa ani în șir. Interdicția construcțiilor în interiorul cartierelor locative, care ani la rînd au distrus mediul de trai al orășenilor. Interdicția de a construi în zonele verzi, amplasate de-a lungul magistralelor orășenești. Restricțiile privind alocarea terenurilor din interiorul cartierelor asociațiilor de locuințe privatizate. Aceste asociații constituie doar 12% din fondul locativ, însă pretindeau la teritorii mult mai mari în interiorul cartierelor, din contul locatarilor care încă nu și-au format asociațiile.Inițiativa de a construi un șir de clădiri importante pentru oraș. Serviciul juridic al fracțiunii a ajutat Primăria să recapete cîteva hectare de terenuri, amplasate în zonele verzi. Noi am insistat pe încetarea lucrărilor de construcție a unor obiecte, edificarea cărora a început cu încălcarea actelor normative în vigoare. Noi am susținut toate inițiativele colegilor – consilieri din alte fracțiuni, care aveau ca scop nu apărarea intereselor egoiste ale cuiva, da numai interesele capitalei și a locuitorilor ei. Noi sîntem gata să răspundem pentru fiecare vot, pe care l-am dat pentru o decizie sau alta.

La activitatea fracțiunii a participat activ membrul PCRM Natalia Vîsotina, aleasă vicepreședintă a fracțiunii. Nu întotdeauna punctele noastre de vedere au coincis, uneori am votat separat, dar vreau să spun, că doamna Natalia s-a impus ca o profesionistă care cunoaște multe dintre problemele orașului și o doare sufletul pentru oraș și locuitorii lui. Doamna Vîsotina a avut cea mai activă participare la formarea inițiativelor fracțiunii. Eu înțeleg, stimată doamnă Natalia, de ce ați făcut azi această declarație, nu Vă condamn și Vă mulțumesc pentru munca rezultativă a noastră, în comun. Mai doresc să Vă felicit cu ocazia zilei de naștere și să vă doresc sa fiti intotdeauna fericita. Va doresc si succese in Consiliul Municipal.

Nici eu, nici Ghenadie Botnaru nu ne planificăm viitorul în rîndurile PCRM sau a oricărui alt partid. Noi nu intenționăm să candidăm la alegerile din mai ale Primarului general al municipiului din partea vre-unui partid sau pe post de candidați independenți. Asta o știe bine și demult conducerea PCRM, de aceea noi înțelegem decizia privind retragerea din fracțiune a membrului de partid doamna Natalia Vîsotina – este metoda prin care partidul își începe campania electorală, în care el trebuie să mizeze pe membrii săi.

Chiar dacă eu am aflat post-factum despre decizia luată, vreau să-i mulțumesc domnului Voronin pentru că mi-a dat posibilitatea să muncesc în folosul Chișinăului, inclusiv în numele multor chișinăuieni, care cunosc și apreciază înalt lucrul fracțiunii comuniștilor și a celor fără de partid din Consiliul Municipal.

Vreau să mulțumesc și multor colegi din alte fracțiuni, care au susținut majoritatea inițiativelor fracțiunii noastre.

Împreună cu domnul Ghenadie Botnaru vom continua să activăm în Consiliul Municipal ca independenți, avem multe idei cum să îmbunătățim viața în Capitală, și în timpul rămas pînă la expirarea mandatului ne vom strădui să aducem beneficii maxime Chișinăului și chișinăuienilor.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
6242 locuitori

Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.