26 february 2018, 16:00 views 10227
Circul din Chișinău, dat în judecată
26 february 2018, 16:00 views 10227

Circul din Chișinău, dat în judecată

Circul din Chișinău ar putea fi obligat să achite o dobîndă de întîrziere de peste 250 mii de lei pentru neachitarea la timp a energiei termice în perioada 2007-2011, scrie Bizlaw.md.

SA "Termocom" (în procedura falimentului) a depus cerere de chemare în judecată către ÎS "Circul din Chișinău", solicitând încasarea dobânzii de întîrziere şi a cheltuielilor de judecată. Conform informațiilor prezentate, părțile au încheiat pe 1 martie 2004 un contract pentru folosirea energiei termice de apă fierbinte, iar plata trebuia să se efectueze lunar.

Reclamantul a invocat că și-a respectat obligațiile asumate, însă pîrîtul nu. Prin urmare, aceasta a generat calcularea pentru perioada iulie 2007- august 2011 a unei dobânzi în sumă de 258.462,23 lei. Pentru soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, pârâtului i-a fost expediată o somaţie, însă pretenţia a fost lăsată fără examinare.

Judecătoria Chișinău, sediu Rîșcani a respins cererea de încasare a dobînzii, calificând-o drept neîntemeiată. Magistrații au concluzionat că în contract nu era inclusă clauza privind încasarea dobânzii de întîrziere.

SA "Termocom" a depus, însă, o cerere de apel, susținînd că normele legale au fost interpretate greșit de către instanța de fond, iar ÎS "Circul din Chişinău", prin neachitarea la timp a datoriilor, s-a comportat ca un debitor cu rea-credinţă, demonstrând neglijenţă inclusiv prin ignorarea reclamaţiei privind achitarea benevolă a dobînzii calculate. ÎS "Circul din Chişinău" a acumulat o datorie în sumă de 586.373,58 lei pentru care a fost calculată dobândă de întârziere în sumă de 258.462,23 lei, pentru perioada cuprinsă între iulie 2008-iulie 2011.

Examindând cererea, Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău a decis casarea hotărârii primei instanțe pe motivul încălcării normelor de drept procedural. Astfel, cauza a fost restituită primei instanțe pentru rejudecată de către un alt complet de judecată.

Source: bizlaw.md

Keywords:

circ , Chisinau , judecata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
499 locuitori

Cureşniţa este un sat din cadrul comunei Holoşniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Cureșnița a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.