|
Compensaţii la căldură pentru persoanele cu venitul lunar de 3000 de lei
Persoanele care au avut un venit mediu lunar ce nu a depăşit suma de trei mii lei în ultimul an calendaristic pot beneficia de compensaţii la plata resurselor energetice în sezonul 2016 – 2017. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul municipal Chişinău (CMC).
Persoanele care au beneficiat de compensaţii în perioada rece 2015 – 2016 trebuie să depună cereri de confirmare, prin care să demonstreze că venitul lunar este mai mic de trei mii lei pentru fiecare membru al familiei. Persoanele care nu au beneficiat de compensaţii pînă acum trebuie să înainteze o cerere-tip de acordare a compensaţiilor persoanelor defavorizate.
Mărimea compensaţiilor este de 40% din factura lunară pentru agentul termic livrat centralizat. Pentru familiile care se încălzesc cu gaze, lemne sau cărbune compensaţia este de 450 de lei, iar în cazul pensionarilor solitari – 900 de lei.
Cererile pentru acordarea compensaţiei pot fi depuse pînă la încheierea sezonului de termoficare. Pînă la aprobarea cererii de către Primărie, persoanele care consideră că urmează să beneficieze de compensaţii vor achita iniţial doar 60% din suma indicată în factură.
Cererile privind compensarea cheltuielilor se depun la: Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ nr. 1 - 23 (ÎMGFL), indiferent de forma de proprietate a fondului locativ, de către cetăţenii care locuiesc în sectoarele Botanica, Centru, Rîşcani şi Buiucani ale municipiului Chişinău, la gestionarii fondului locativ sau Pretura sectorului Ciocana de către cetăţenii care locuiesc în acest sector; la Primăriile oraşelor, satelor (comunelor) din componenţa municipiului Chişinău, de către cetăţenii din teritoriile respective.
Cererile-tip de acordare a compensaţiei, vor fi însoţite, după caz, de următoarele acte: buletinul de identitate (copie), adeverinţa de naştere a copiilor (copie), certificatul de căsătorie (copie), certificatul despre componenţa familiei, certificatul privind componenţa familiei, eliberat de către gestionarul fondului locativ sau primăriile oraşelor, satelor( comunelor) din componenţa municipiului Chişinău, certificatul privind suprafaţa locuinţei (casei) şi/sau tipul de încălzire şi alte servicii de care beneficiază solicitantul, eliberat de întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ sau de primărie, de cooperativele pentru construcţii de locuinţe, asociaţiile de locatari ai apartamentelor privatizate, de întreprinderile ce au la balanţă fond locativ şi cămine, facturile despre plata serviciilor comunale pe ultima lună până la depunerea cererii (copii), extrasul din contul personal sau cartea de imobil, alte documente ce confirmă necesitatea compensării cheltuielilor şi statutul de familie defavorizată social.
Odată cu depunerea cererii privind acordarea compensaţiei, potenţialii beneficiari vor prezenta, pe lângă lista actelor necesare, şi certificatul privind salariul pentru ultimele 12 luni, eliberat de la locul de muncă pentru persoanele încadrate în cîmpul muncii, iar pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi - copia legitimaţiei sau a certificatului privind mărimea pensiilor. De asemenea, cetăţenii îşi vor da acordul în scris pentru verificarea datelor indicate în cerere.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
- Кто был первым полярным исследователем?
- Желаемая личность: можно ли изменить мышление и поведение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1668
- Populația:
- 171 locuitori
Zăicani este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 171 de oameni. Satul Zăicani a fost menționat documentar în anul 1668.
Comments
(0)