02 september 2012, 12:48 views 4101
02 september 2012, 12:48 views 4101

Chișinăul oficial a refuzat să includă pe agenda negocierilor privind reglementarea transnistreană subiectul transformării misiunii de pacificare

Chișinăul oficial a refuzat să includă pe agenda rundei irlandeze de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" subiectul transformării misiunii de pacificare. O declarație în acest sens a fost făcută pentru agenția Info-Prim Neo, de către vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

"Nu este vorba de o discuţie care ar soluţiona problema. Subiectul este unul politic. Trebuie să vedem cum a fost instituită actuala misiune de pacificare. Ea a fost instituită în baza unui acord semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Transformarea misiunii presupune la fel un acord a acestor doi semnatari", a spus el.

Vicepremierul a menționat că statele participante în acest format de negocieri, SUA, Ucraina, cît şi UE şi OSCE, şi-au exprimat interesul faţă de discuţiile de transformare a misiunii de pacificare.

"Avem un sprijin internaţional pentru ca discuţiile să demareze, dar trebuie să avem un consens şi cu Federaţia Rusă, astfel ca să avansăm pe o cale care să asigure atingerea rezultatului. Ideea este că trebuie să pregătim terenul pentru o decizie politică. Cînd această decizie va fi luată, o vom propune pentru discuţii oficiale în formatul "5+2". Astăzi terenul cred că încă nu este pregătit", a precizat Eugen Carpov.

Amintim, că imediat după incidentul de la Pîrîta, în care un pacificator rus a rănit un localnic, Chișinăul a declrat că în cadrul negocierilor "5+2" va aborda problema privind înlocuirea misiunii de pacificare, ceea ce a stîrnit reacții negative din partea Tiraspolului, care a declarat că va bloca o tentativă de acest gen și că este gata să renunțe la negocieri, în cazul în care Chișinăul nu va ceda.

 

Sursa:  moldnews.info

Comments

 (1)
  • #1 georg Reply Quote selected
    Похоже,что ни г.Карпов,ни представители правительства республики Молдова,не знают истинного положения в Преднистровье.Никакие переговоры и никакие решения с кем бы то нибыло не имеют смысла,если вопрос не будет  решен с представителями местного населения!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.