19 november 2015, 12:48 views 9750
Chişinăul este invadat de greşeli gramaticale
19 november 2015, 12:48 views 9750

Chişinăul este invadat de greşeli gramaticale

Chişinăul este invadat de greşeli gramaticale - o spun studenţii Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova (USM). Ei au organizat astăzi pe holul Universităţii o expoziţie cu genericul „Spălătoria Publicitară". În cadrul acesteia, studenţii au prezentat poze cu panouri publicitare care conţin greşeli gramaticale, iar vizitatorii care le identificau primeau în dar câte un săpun sau o maşină de spălat confecţionate din carton, drept simbol al spălării greşelilor de orice tip, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Lectorul Departamentului Comunicare din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Elena Filatov, a menționat că greșelile sunt întâlnite fie pe panourile publicitare, fie în denumirile și sloganele agenților economici, fie în anunțurile simple plasate de locuitori. Dacă mulți își permit să scrie fără diacritice, atunci alții omit litere, folosesc calchieri din alte limbi sau pur și simplu nu cunosc cum se scrie cuvântul corect.

„În fiecare an, pentru mine este interesant să organizez cu studenții anului trei de la specialitatea noastră un eveniment în cadrul cursurilor. Este ușor a spune că nu este corect ceva făcut, dar atunci când publicitatea stradală este văzută de mii de oameni în toată ziua și ea conține greșeli gramaticale, greșeli de design, evident că trebuie de atras atenția populației că unele din cuvinte nu sunt bine scrise sau un anumit panou nu are dreptul să fie în oraș, și atunci, administrația publică locală, fie cea centrală să reglementeze, chiar dacă spune că trebuie să facă o anumită avizare. Din exemplele noastre și din fotografiile noastre observăm că acest lucru nu are loc", a afirmat Elena Filatov.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
432 locuitori

Trifeştii Noi este un sat din cadrul comunei Moscovei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 432 de oameni. Satul Trifeştii Noi a fost înființat în anul 1920.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.