06 may 2015, 14:24 views 8352
Chirtoca: Capitala are nevoie de investiţii de milioane de euro (FOTO, VIDEO)
06 may 2015, 14:24 views 8352

Chirtoca: Capitala are nevoie de investiţii de milioane de euro (FOTO, VIDEO)

Candidatul PCRM la postul de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, a discutat cu angajaţii BC „FinComBank" despre particularităţile finanţării proiectelor urbane, informează NOI.md.

„Nu cunosc actuala conducere a oraşului şi nici n-am încercat să o cunosc, fiindcă în ultimii opt ani nu am observat vreo bază pentru dialog", a declarat Vasili Chirtoca. „Problemele capitalei nu se rezolvă, nu există o economie, nimeni nu este interesat de opiniile şi doleanţele locuitorilor, mediul este distrus. Iar tot ce se face poartă absolut un caracter de publicitate electorală", a subliniat candidatul la postul de primar al capitalei.

Prezentîndu-le angajaţilor băncii programul său de administrare a municipiului, Chirtoca a menţionat că economia Chişinăului va trebui formată după cîştigarea alegerilor din 14 iunie. El a adăugat că în procesul de realizare a majorităţii proiectelor mizează pe sprijinul instituţiilor financiare.

Programul elaborat de echipa lui Vasili Chirtoca se bazează pe trei componente: socială, economică şi ecologică, toate aceste componente fiind prezentate sub formă de proiecte concrete ce urmează a fi realizate.

„Am împărţit problemele municipiului în două categorii: probleme ce pot fi rezolvate din contul resurselor organizaţionale şi a dorinţei de a face ceva, bazîndu-ne pe bugetul existent, şi probleme ce necesită investiţii mari. La prima categorie se referă tot ce ţine de ordinea pe străzi şi în zonele rezidenţiale, de refacerea spaţiilor verzi, de gestionarea proceselor economice şi de organizarea protecţiei sociale. A doua categorie include construcţia nodurilor rutiere cu multe niveluri, a obiectelor mari în infrastructura de sport şi agrement, precum şi de crearea ipotecii municipale", a specificat Chirtoca.

Vorbind despre asigurarea cu locuinţe la preţuri accesibile, Chirtoca a apelat la angajaţii băncii. „Va trebui să identificăm o modalitate de a acorda credite ipotecare în valută naţională, minimum pentru 25 de ani, cu o dobîndă anuală de cel mult 7%. În caz contrar, tineretul va pleca din ţară. Majoritatea studenţilor sînt dispuşi „să o şteargă" din ţară imediat după absolvire, dar majoritatea dintre ei sînt gata să rămînă, dacă vor fi create condiţii demne de trai. Sînt necesare investiţii. Şi nu e vorba de cheltuieli de sute de milioane de lei, ci de sute de milioane de euro", a subliniat Chirtoca.

Candidatul a menţionat că o astfel de abordare le va permite locuitorilor peste trei-patru ani să vadă că s-au realizat multe proiecte, dar şi mai multe sînt în curs de implementare. Şi cei care astăzi pleacă, vor rămîne aici să trăiască, să lucreze şi să verse bani în bugetul Chişinăului.

Încă un proiect ce a trezit interesul angajaţilor băncii, ţine de crearea unui sistem electronic de administrare a municipului: „Avem experienţă în formarea acestor sisteme IT. De aceea sîntem siguri că putem crea un sistem computerizat de administrare a capitalei. Vor fi sincronizate bazele de date ale majorităţii întreprinderilor şi organizaţiilor, de asemenea vor fi adăugate semnăturile electronice şi guvernul virtual. În acest sistem se va putea comanda orice informaţie, iar răspunsul va veni în cel mai scurt timp. În doi-trei ani, de acest sistem vor putea beneficia 90% dintre chişinăuieni", a adăugat Chirtoca.

„În sală sînt prezenţi angajați ai departamentelor de evaluare a riscurilor, nu? Sînteţi deseori nevoiţi să examinaţi proiecte care par fantastice la prima vedere. Dar dacă proiectul presupune o garanţie bună, evaluaţi riscul drept rezonabil, recomandînd acordarea creditului. Şi cel mai interesant lucru este că în majoritatea cazurilor de acest gen, proiectul se realizează", le-a spus Chirtoca angajaţilor băncii, menţionînd că municipiul este un mecanism economic uriaş, adaptat cel mai bine pentru a genera mijloace pentru menţinerea propriei vieţi. Iar pentru asta e nevoie de proiecte realizate şi de consolidarea eforturilor tuturor celor care îşi doresc o capitală modernă şi amenajată.

Source: www.noi.md

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1494
Populația:
1908 locuitori

Zîrneşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîrneşti, Paicu și Treteşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 152 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1908 oameni. Satul Zîrnești a fost menționat documentar în anul 1494.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.