24 december 2014, 14:13 views 12179
Preţurile la apartamente în Chişinău au scăzut uşor, după 13 luni de stagnare
Photo: point.md
24 december 2014, 14:13 views 12179

Preţurile la apartamente în Chişinău au scăzut uşor, după 13 luni de stagnare

Locuinţele pe piaţa secundară s-au ieftinit cu 1,4 la sută şi au ajuns la 572 de euro pe metru pătrat, în luna noiembrie, după ce 13 luni consecutiv preţurile s-au menţinut la nivelul de 580 euro, informează MOLDPRES cu referire la Bursa Imobiliară LARA.

Cele mai scumpe apartamente continuă să fie în sectorul Centru, care sînt vîndute la un preţ cu 18-20 la sută peste media pieţei, iar cele mai ieftine sînt în sectorul Botanica. Evoluţia pieţei imobiliare pe parcursul anului 2014 confirmă prognozele experţilor, care la început de an apreciau situaţia drept o „stagnare generală, în special pe piaţa secundară".

Experţii imobiliari explică această evoluţie prin faptul că există o discrepanţă mare între aşteptările persoanelor care vînd apartamente şi a celor care le cumpără. Vînzătorii continuă să menţină preţurile chiar dacă cererea este în scădere. Ei nu sînt dispuşi să vîndă apartamentele la un preţ mai mic, iar cumpărătorii se aşteaptă la o eventuală scădere a preţurilor la apartamente şi amînă achiziţionarea imobilului. Există o cerere sporită pe piaţa secundară de locuințe, dar, totodată, "nu se observă o diminuare bruscă a preţurilor".

Se confirmă şi previziunile Bursei LARA care aprecia că „deprecierea leului moldovenesc în raport cu valutele străine va duce inevitabil la o scădere a preţurilor apartamentelor pe piața secundară a locuințelor în 2014". Pe de altă parte, ar putea creşte numărul de tranzacții în scopul păstrării economiilor sub formă de bunuri imobiliare.

Source: moldpres.md

Keywords:

statistica , preţ , Chisinau , imobil

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1408 locuitori

Romăneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Romăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1408 oameni. Satul Romănești a fost menționat documentar în anul 1813.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.