21 september 2011, 10:57 views 8828
21 september 2011, 10:57 views 8828

În raionul Basarabeasca vor fi păstrate toate școlile

Reforma în sistemul educațional care prevede închiderea sau reformarea școlilor, în anul curent de studii nu va marca instituțiile de învățămînt din raionul Basarabeasca.

Aici vor activa și în continuare 4 gimnazii și 7 licee. Polina Petrov, sefa Direcției învățămînt din raionul Basarabeasca: „ Liceul Teoretic Ștefan cel Mare este unul dintre cele 5 licee din raion în care elevii din clasa a 10-a vor studia începînd cu anul acesta doar la un profil. Dacă anul trecut aici erau două clase de a 10-a, apoi în acest an cu greu a fost formată o clasă. La 1 septembrie au fost depuse 21 de cereri de înmatriculare, 5 dintre care la profilul real. Dar deoarece majoritatea elevilor au ales profilul umanitar s-a decis instruirea la acest profil”. Mihaela Covalenco, eleva clasei a 10-a: „Am vrut să studiez la profilul real, dar a fost disponibil doar cel umanitar. Nu regret că învăț aici, deoarece pot studia aprofundat acele discipline pe care le cunosc puțin. În afară de aceasta eu frecventez cercul de pictură, iar colegii mei au posibilitatea să se ocupe cu sportul și dansuri”.

În clasele liceale în afară de copiii din Carabetovca studiază și 14 absolvenți ai gimnaziului din satul Iordanovca. După cum a menționat primarul satului Carbetovca, Tudor Cazacu, primăria și consiliul local au făcut tot posibilul ca liceul din sat să-și continue activitatea. Svetlana Catana, părinte: „Noi am scris la Minister ca să fie păstrare clasele liceale. Sîntem recunoscători primarului satului și directorului școlii pentru sprijinul acordat. Suntem bucuroși că copiii noștri învață în liceul din sat, unde sînt create toate condițiile și sînt pedagogi buni”.

În acest an de studii în liceul „Ștefan cel Mare” din satul Carabetovca învață 254 de elevi, dintre care 67 în clasele liceale. În total în școlile raionului sînt 625 de liceiști.

 

 

Sursa: bas-tv.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1680 locuitori

Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.