30 june 2018, 14:40 System analysis of international conflicts views 17202
O grădiniţă din raionul Drochia a trecut la energie pe biomasă şi solară (Foto)
30 june 2018, 14:40 System analysis of international conflicts views 17202

O grădiniţă din raionul Drochia a trecut la energie pe biomasă şi solară (Foto)

Grădinița din satul Chetrosu, raionul Drochia, a fost modernizată recent, datorită asistenţei Uniunii Europene, în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă". Ca urmare, instituţia va fi asigurată anul întreg cu apă caldă, iar pe timp de iarnă cu căldură în toate încăperile.

Clădirea grădiniței din Chetrosu a fost construită în anii 70 ai secolului trecut, iar ulterior, din lipsă de resurse, a fost închisă mai mulţi ani. 16 ani în urmă primăria a redeschis instituția, însă vechiul sistem de încălzire ieşise din funcţiune şi o soluție temporară a fost construcţia sobelor ce încălzeau doar câteva încăperi din grădiniţă.

În 2017, la această grădiniţă a demarat proiectul de construcţie a unui sistem modern de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară. Investiţiile de proiectare a noului sistem şi de achiziţionare/instalare a două cazane performante pe bază de peleţi, precum şi a setului de colectoare solare, s-au estimat la aproximativ 69 de mii de euro. Comunitatea, de asemenea, a investit circa 20 de mii de euro, bani utilizaţi pentru sporirea eficienţei energetice a clădirii grădiniţei.

"Cheltuiam foarte mulţi bani pe lemne, cărbune și pe electricitate, dar era cald doar în cîteva încăperi. De acum înainte, cu acești bani vom putea încălzi bine toată suprafaţa instituției", a spus Aurelia Doschinescu, directorul grădiniţei.

Ion Prodan, primarul satului Chetrosu, afirmă că acest proiect este unul foarte bun pentru sat și pentru copiii care frecventează grădinița. „Uniunea Europeană ne-a oferit posibilitatea să realizăm ceea ce ne doream demult – să creăm condiții mai bune și pentru copii, și pentru angajații care activează la această instituție", a menţionat primarul.

„Energie şi Biomasă", etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În prezent, 236 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul acestui proiect.

Source: moldpres.md

Keywords:

Drochia , energie , grădiniţa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.