24 january 2023, 11:00 views 1559
Primavara bate la geam: La Căușeni au înflorit pomii de alun
24 january 2023, 11:00 views 1559

Primavara bate la geam: La Căușeni au înflorit pomii de alun

Timpul cald de afară îi pune în gardă pe agricultori. Aceştia îşi fac griji că temperaturile ridicate ar putea reduce din rezistenţa plantelor la îngheţ.

Agronomii susţin că oscilaţiile de temperatură pot afecta viile şi livezile. În plus, lipsa zăpezii se poate simți din plin la recolta de cereale, mai ales după un an secetos, transmite Studio L.

Dacă vremea neobișnuit de caldă se va menține și în următoarele zile, există riscul să înceapă prematur procesul vegetativ. Potrivit experţilor, o plantaţie care a intrat în vegetaţie iarna şi apoi a fost lovită de îngheţ poate să se usuce complet sau să înregistreze pierderi mai mulţi ani la rînd.

Temperaturile înregistrate în această iarnă în Republica Moldova sînt cu mult mai ridicate decît normalul perioadei. Cercetătorii vorbesc deja despre o anomalie climatică ce ar putea afecta grav culturile agricole, pomii şi viţa-de-vie.

Grav este că lipsa gerului şi a stratului protector de zăpadă vine pe fondul unei secete deja existente. Gheorghe Ermurachi din satul Sălcuțaraionul Căușeni, deține peste 20 de hectare de terenuri agricole. Acum șase ani, bărbatul și-a plantat și o livadă de alun.

La mijloc de ianuarie, o parte din pomi au început deja a înflori. Schimbările bruşte de temperatură, în ianuarie sau februarie, ar putea cauza dispariţia mugurilor şi implicit compromiterea culturii. Temperatura nefirească din timpul zilei afectează și culturile din cîmp, care la această dată ar fi trebuit să hiberneze protejate de un strat de zăpadă.

Grîul ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute pentru un curs firesc în dezvoltare, însă el a încolțit prea devreme şi, pe alocuri, a început să se usuce. Antreprenorul spune că a făcut investiţii mari, iar fiecare an este asemenea unei competiții. În plus, lipsa zăpezii se poate simți din plin la recolta de cereale, mai ales după un an secetos.

Un alt mare pericol pentru agricultură îl reprezintă bolile şi dăunătorii, care în aceste zile cu climă anormală se conservă bine pe terenurile deja înverzite. Temperaturile exterioare extrem de ridicate din decembrie şi ianuarie dezechilibrează viaţa plantelor, care ar trebui să se afle iarna în etapa de repaus.

Teoretic, abia în primăvară ar trebui să ajungă în faza de pornire în vegetaţie, apoi de înflorire. Meteorologii mai spun că media normală pentru această perioadă este de minus patru grade Celsius.

Source: noi.md

Keywords:

primăvară , Căușeni

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
86 locuitori

Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.