16 october 2017, 17:00 Moldovan Diaspora views 8317
Un preot a construit cea mai mică biserică din Moldova
16 october 2017, 17:00 Moldovan Diaspora views 8317

Un preot a construit cea mai mică biserică din Moldova

Cea mai mică biserică din Moldova este construită în satul Oricova, din raionul Călăraşi. Lăcaşul, de doar 16 metri pătraţi, este ridicat de binecunoscutul preot Savatie Baştovoi.

Construcţia în formă de navă are la bază arhitectura bisericilor din primele secole şi este singura construită vreodată în satul în care a copilărit călugărul.

"Mămica grebla pe aici, că noi aici aveam cartofi şi ţin minte că m-am oprit, aveam vreo cinci ani cred şi am zis mămică am să fac o biserică aici, am să cresc mare o să fiu general o să am o maşină neagră mare şi o să am o geantă mare cu bani" a spus Savatie Baştovoi, preot.

Anul trecut, părintele şi-a suflecat mînecile şi s-a pus pe treabă. A făcut singur mortar şi a pus cărămidă peste cărămidă. În ajutor i-au venit şi oameni absolut necunoscuţi.

"La casă mi-am plătit cînd am avut nevoie echipă, dar aici am vrut să fac şi aşa să cunosc voia Domnului că este voia Lui să o fac şi mi-au venit cei mai diverşi oameni de la tineri, sportivi, au fost şi patroni de afaceri de altfel profitabile în Moldova" adaugă Savatie Baştovoi, preot.

Banii pentru construcţia bisericii i-a cîştigat din cărţile vîndute, dar şi din genţile şi alte produse din piele pe care le face la comandă.

"Este o servietă clasică, aşa cum se făceau acum 200 de ani, asta este o geantă inspirată din modelele din muzeu. Eu vă spun că o purtaţi toată viaţa cît mai puteţi duce o geantă în mînă, cu siguranţă va rezista" a menţionat Savatie Baştovoi, preot.

La biserica lui Savatie Baştovoi mai trebuie de montat acoperişul, pusă podeaua, altarul şi de făcut fresca. Părintele speră că lucrările vor fi terminate pînă la sfîrşitul anului, iar prima slujbă va fi ţinută chiar de Crăciun.

"Eu aş vrea să fie şi am o înţelegere să lucrăm chiar iarna asta pictura interioară, asta este posibil, mai departe dacă Dumnezeu ne dă sănătate şi lucrurile se aşează bine putem să o avem gata" a conchis Savatie Baştovoi.

Source: publika.md

Keywords:

biserica , construcție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
201 locuitori

Mihailovca Nouă este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 201 oameni. Satul Mihailovca Nouă a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.