|
La Hoginești va fi modelat un vas enorm din lut (18-20 de mii de litri)
Ediția din acest an a Tîrgului Național al olarilor, cu genericul „La vatra olarului Vasile Gonciari", a avut loc tradițional în cea de-a treia duminică a lunii iulie în satul de baștină a meșterului olar Vasile Gonceari.
Evenimentul, ajuns la cea de-a cincea ediţie, a reunit peste 130 de meşteri olari şi ceramişti din ţară, dar şi din străinătate. Tîrgul olarilor a avut în program ateliere interactive de olărit, master-class-uri în domeniul olaritului și de modelare, un iarmaroc al meșterilor olari și populari unde a fost expusă o gamă largă de obiecte lucrate de creatorii tezaurului național și mondial.
Totodată, în cadrul Tîrgului a avut loc lansarea proiectului național „Slăvim Moldova de acasă", scopul căruia este modelarea unui vas enorm din lut, cu o capacitate de aproximativ 18-20 de mii de litri, pentru a fi inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Organizatorii spun că implementarea proiectului va permite lansarea unui obiectiv turistic cu renume pe plan internațional, dar și a unui obiectiv care va constitui un obiectiv de mândrie pentru întreaga țară. Potrivit ministrului în exercițiu al Culturii Monica Babuc, care a participat la eveniment, aceasta este „o inițiativă extraordinară a unui meșter popular recunoscut în Republica Moldova, Vasile Gonceari. Un om cu caracter, un om ambițios, care și-a propus să facă un lucru nemaivăzut". Oficialul a menţionat că Ministerul Culturii va susţine toate evenimentele culturale valoroase organizate de societatea civilă care se preocupă de promovarea tradiţiilor noastre culturale.
Scopul evenimentului este de a revitaliza vechiul meșteșug, de a valorifica potențialul creator al meșterilor olari, de a scoate din anonimat tinerii meșteri ceramiști, precum și de a renaște tradițiile iarmaroacelor meștesugarilor.
Tîrgul Național al meșterilor olari este susținut de către Ministerul Culturii prin finanțarea parțială destinată proiectelor culturale ale asociațiilor obștești supuse anual unui concurs.
Reamintim că o bogată colecție de fotografii precum și informații exhaustive despre dinastia mesterilor olari din Hoginesti pot fi găsite aici.
Vasile Goncear – meşterul din Hogineşti - Album foto
http://moldovenii.md/md/news/view/section/61/id/4411
Totodată, Vă reamintim că Internet magazinul shop.moldovenii.md oferă posibilitatea de a procura produse tradiţionale moldoveneşti lucrate manual de meşterii noştri populari. Meşteşugari iscusiţi specializaţi în prelucrarea artistică a lemnului, a metalului, dar şi cea din piei şi blănuri, împletitul în lozie, pănuşi, alesul covoarelor, ceramică, împletituri sau costume tradiţionale brodate, ţesute, împletite, cusute manual vă oferă cele mai inedite şi spectaculoase obiecte de arta în stil popular moldovenesc.
În plus, site-ul www.moldovenii.md vă oferă date referitor la istoria meşteşugurilor naţionale, precum şi detalii despre tradiţiile şi obiceiurile moldovenilor, care vă pot ajuta să organizaţi sărbători în stil tradiţional moldovenesc, să oferiţi cadouri inedite celor apropiaţi şi oaspeţilor.
Fiecare produs care nu se află în stoc poate fi comandat și livrat în termeni rezonabili. La următorul număr de telefon veți beneficia de consultanță, face comandă precum și să primiți răspunsuri exacte referitor la prețuri și ziua livrării: 079947259.
De asemenea, pe lîngă comanda prin telefon există și posibilitatea de procurare a marfurilor online care prevede înregistrarea pe site. Cumpărăturile pot fi achitate cu bani cash ‒ la livrare, sau prin transfer, ori cu cardul bancar.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1865
- Populația:
- 258 locuitori
Bulhac este un sat din cadrul comunei Şumna, raionul Rîşcani. Localitatea este aşezată în cîmpia Bălţilor, pe marginea unui lac, la distanţa de 15 km de orașul Rîșcani şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Bulhac a fost menționat documentar în anul 1865.
Comments
(0)