|
Un cimitir evreiesc din țară ar putea deveni atracţie turistică
Cimitirul evreiesc din Călăraşi care datează din anul 1790 ar putea deveni în scurt timp atracţie turistică. Autorităţile locale au identificat bani pentru restaurarea acestuia și includerea lui într-un traseu turistic cultural. Inițiatoarea proiectului este muzeograful Mariana Iurcu.
"De aici începe şi traseul nostru turistic al oraşului Călăraşi, cel care l-am creat în 2020. Este o atracţie turistică pentru cetăţenii noştri, pentru turiştii străini şi mai ales pentru diaspora evreiască.", a spus muzeograful, Mariana Iurcu.
Costul total al proiectului este de 50 de mii de lei. Mariana Iurcu povestește că acești bani vor fi folosiți pentru elaborarea unei hărți turistice a oraşului, va fi reparat gardul cimitirului și instalată o poartă. Muzeograful este convins că locul va atrage mulți vizitatori.
"Pînă în 2019 masiv ne-au vizitat turişti străini din Europa, din toate continentele. Pînă şi din Argentina au venit. Din 2020, 2021 noi am observat un alt fenomen, că turiştii moldoveni s-au mobilizat.", a spus muzeograful, Mariana Iurcu.
Iniţiativa a fost salutată de comunitatea evreiască din oraş. Oamenii speră că astfel va spori şi interesul pentru cultura şi tradiţiile evreilor.
"Desigur că trebuie să îl protejăm, să îl îngrădim ca să nu intre acolo cei care nu trebuie să intre, să nu strice monumentele special sau întîmplător, să nu vandalizeze. Este foarte bine că autorităţile noastre locale încep a atrage atenţia la asemenea obiecte locale.", a afirmat reprezentanta comunităţii evreieşti, Irina Şihova.
Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, afirmă că cimitirul evreiesc din Călăraşi nu este singurul care se află într-o stare deplorabilă.
"În general, situaţia cimitirelor nu este cea care ar trebui să fie, să fie întreţinute. Este cazul ca aceste arhive în aer liber să fie bine întreţinute şi respectiv protejate şi valorificate.", a comunicat directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 638 locuitori
Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.
Comments
(0)