25 february 2024, 14:00 views 550
O gunoiște otrăvește viața locuitorilor din comuna Ivancea
25 february 2024, 14:00 views 550

O gunoiște otrăvește viața locuitorilor din comuna Ivancea

Locuitorii din comuna Ivancea se confruntă cu o gravă provocare de mediu: o gunoiște provoacă neliniște și revolta în rîndul populației locale.

Dominînd satul, gunoiștea nu numai că strică peisajul, dar reprezintă și un pericol pentru sănătate. La fiecare rafală de vînt, gunoaiele sînt purtate de vînt în jurul satului, iar în lunile de vară, groapa de gunoi emană un miros insuportabil.

Nu este pentru prima dată cînd Victor Marahovschi, fost consilier al comunei Ivancea, ridică problema poluării zonei. Potrivit acestuia, timp de un an și jumătate, autoritățile locale nu au făcut nicio încercare de a schimba situația:

"Am ridicat subiectul gropii de gunoi nu o dată și nici de două ori. Am ridicat-o foarte des. Pentru că este foarte jignitor faptul că acea carte de vizită a întregii așezări nu este vreo inscripție frumoasă sau vreun peisaj frumos, ci cartea de vizită este o gunoiște. Este oribil. La fiecare rafală de vînt toate gunoaiele zboară în sat. Vara, duhoarea este îngrozitoare. Dacă vă uitați cu atenție, veți observa că gunoiștea se află pe un deal, iar satul este puțin mai jos. În consecință, toată apa otrăvitoare care se infiltrează în pămînt, în apele subterane, ajunge în sat, otrăvind încet-încet populația locală. Și cel mai penibil lucru este că în ultimii 10 ani niciun primar nu s-a deranjat să se gîndească la rezolvarea acestei probleme. Vă pot da un mic exemplu. Dacă vă uitați la gunoaie, care nu sînt nici măcar în spatele gardului, ci pe marginea drumului, acestea nu au fost curățate de mai bine de un an și jumătate. Am venit aici de multe ori și am verificat dacă se fac sau nu lucrări. Văd că aceleași gunoaie zac pe marginea drumului de un an și jumătate. Nici măcar nu încearcă să le îndepărteze. Nimeni nu este interesat de ele.

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică și-a exprimat dorința de a lua problema de mediu în propriile mîini. vice-președintele Fundației Nicolae Pascaru a cerut administrației locale și Inspectoratului de Stat pentru Protecția Mediului să rezolve problema înainte de următoarele sărbători. De asemenea, el a făcut apel la cetățeni să fie responsabili în atitudinea lor față de mediu și să sprijine eforturile de soluționare a crizei ecologice:

"Organizația EcoDava a efectuat mai multe raiduri în toată Moldova în diferite raioane, și anume în raionul Orhei, în raionul Călărași, vedem că situația este catastrofală și administrația locală este responsabilă, deoarece locurile unde ar trebui să fie acumulate deșeurile sînt într-o stare deplorabilă. Facem apel la Inspectoratul de Stat pentru Protecția Mediului, facem apel la organizațiile neguvernamentale să acorde atenție situației ecologice, pentru că aceasta este importantă pentru țara noastră. Avem nevoie de o țară curată și avem nevoie de cetățeni responsabili care să depoziteze gunoiul în locurile în care trebuie depozitat și nu să-l arunce unde este mai convenabil, pentru că acest lucru duce la un pericol pentru mediu. În raionul Călărași am văzut aproximativ șase gropi de gunoi care într-adevăr necesită o intervenție imediată. În raionul Orhei, vedem mai multe locuri, inclusiv în satul Ivancea, unde deșeurile sînt din nou aruncate și vîntul le împrăștie, și avînd în vedere că este aproape de traseul național, avînd în vedere că Orheiul Vechi este o rezervație, un loc turistic, situația nu este foarte optimistă. Și vrem să cerem administrației locale să se implice în această problemă, iar noi vom colabora și cu instituțiile statului pentru a ține situația sub control. Acum, așa cum spuneam, sîntem în preajma sărbătorilor de primăvară, se apropie Paștele și este important ca fiecare primărie, fiecare consiliu să depună eforturi pentru a avea mai multă grijă de locurile în care se aruncă deșeurile", a spus el.

Anterior, Noi.md a scris despre alte localități care, de asemenea, se confruntă cu amenințări pentru mediu.

Source: noi.md

Keywords:

Ecodava , Gunoiște , Ivancea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
5111 locuitori

Ciuciuleni este un sat și comună din raionul Hînceşti. Ciuciuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 5111 oameni. Satul Ciuciuleni a fost menționat documentar în anul 1430.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.