09 september 2016, 15:00 views 8136
Festivalul ”La plăcinte” s-a desfășurat la Năpădeni (Foto)
09 september 2016, 15:00 views 8136

Festivalul ”La plăcinte” s-a desfășurat la Năpădeni (Foto)

Miros ademenitor de plăcinte, prăjituri, fructe proaspete, vinișor de poamă dulce și muzică bună. La Năpădeni a fost mare sărbătoare. Satul, așezat din vremuri vechi pe valea Culei, a găzduit la 21 august, cea de-a treia ediție a festivalului "La plăcinte".

"Este un festival organizat cu multă măiestrie, cu multă dragoste. Au demonstrat-o iscusitele gospodine din partea locului, care au copt plăcinte, dar și și-au etalat broderiile și alte lucrări confecționate manual", a menționat Tatiana Babin, specialist în Secția cultură din Ungheni.

"La plăcinte" a fost și Valentina Sloveneanu, șefa bibliotecii din Hîrcești, un sat de prin vecinătate. Chiar dacă trăiește mai mult înconjurată de cărți, nu-i este străin nici aluatul, îl mînuiește ca la carte. Ce mai plăcinte prepară!

"Dacă semeni dragoste în ceea ce faci, reușești să obții ceva bun. Mama mea făcea plăcinte deosebite. Probabil, de la ea vine acest dar", a mărturisit dînsapentru expresul.com.

Cu lucrări extraordinare, făcute cu sîrguință și dragoste de mîinile iscusite, a venit și Julietei Medvițchi, meșter popular din comuna Hîrcești.

"Aceasta este pasiunea mea, timpul meu de odihnă – tricotarea, broderia și croșetarea. Am mers pe urmele bunicii mele și sînt mîndră de asta", face dînsa o remarcă.

Gospodine și gospodari din toate localitățile vecine s-au adunat la Năpădeni, pentru a-și etala măiestria. Femeile s-au întrecut la plăcinte, iar bărbații s-au lăudat cu aroma vinului moldovenesc de casă.

Nici primarii nu au stat într-o parte. Vasile Bodrug, primarul de Hîrcești, a recunoscut că, în acest an, numărul participanților la festival e mai mic. Cu toate acestea, festivalul va dăinui, căci mai există oameni care nu-s indiferenți față de cultură și tradiții.

"Avem gospodine și gospodari în satele noastre, care fac copturi bune, dar și vin gustos. Noi ne străduim să păstrăm aceste tradiții, să participăm la evenimente culturale, ca să mai uităm de problemele cu care ne confruntăm, fie și pentru o duminică", a explicat dînsul.

La Năpădeni s-a deplasat și Petru Langa, viceprimar de Ungheni, unul dintre "părinții" festivalului respectiv. "Mă bucur că ceea ce am pornit acum cîțiva ani are continuitate. Îi văd pe oameni bine dispuși. Chiar dacă nu-s mulți la număr, sînt organizați, cu zîmbetul pe față", a spus dînsul, în timp ce evalua plăcintele, expuse la festival.

"E un festival pentru pofticioși", a făcut o remarcă vicepreședintele raionului, Alexandru Brînză, după care a accentuat: "Plăcintele sînt nemaipomenite". Dînsul s-a declarat satisfăcut de faptul că asemenea evenimente au continuitate. "Merită să promovăm ceea ce avem. E un festival gustos, care îi reprezintă pe cei de aici ca și regiune a plăcintelor", a specificat oficialul.

Și, cum sfîrșitul încununează opera, "gustosul" festival s-a încheiat cu un recital de zile mari a Suzanei Popescu și a colectivului de bărbați "Meleag".

De notat că festivalul „La plăcinte" a fost organizat de Primăria Năpădeni împreună cu Secţia Cultură şi Turism Ungheni.

Source: provincial.md

Keywords:

Festival , placinte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
12 327 locuitori

Congaz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Congaz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia constituia 12 327 de oameni. Satul Congaz a fost menționat documentar în anul 1811.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.