07 december 2024, 23:05 views 1026
A început a doua etapă de salvare a stejarului lui Ștefan cel Mare
07 december 2024, 23:05 views 1026

A început a doua etapă de salvare a stejarului lui Ștefan cel Mare

A început cea de-a doua etapă de salvare a celui mai bătrîn copac din Republica Moldova, stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești.

În prezent angajații Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău urmează să dezinfecteze în interior scorbura lucru care va opri avansarea procedeul de putrefacție.

Totodată, potrivit directorului Grădinii Botanice, Ion Roșca, angajații întreprinderii vor veni cu tratarea acestui arbore cu îngrășăminte pentru a-i fortifica și ridica imunitatea și de a-l păstra în continuare ca starea de vegetație să fie una luxuriantă, să crească bine și să se dezvolte.

În același timp rănile timpului îi vor fi plombate cu materiale biodegradabile, sau cu niște materiale ecologice care să îi prelungească longevitatea.

Reamintim că anterior moldovenii.md a scris despre starea deplorabilă în care se află cel mai bătrîn copac din Republica Moldova.

Atunci, într-o scrisoare adresată rectorului USM, Igor Șarov, Ion Roșca director Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău, în care menționa că lucrările care ar consolida stejarul și i-ar prelungi viața costă aproximativ 117 500 lei.

De menționat că satul Cobîlea, este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale printre care se numărăr o biserică veche, care are aproximativ 700-800 ani, stejarul cel mai bătrîn, aşa-numitul stejar al lui Ştefan cel Mare, vîrsta căruia se estimează a fi de 700 de ani.

Stejarul este revigorat cu sprijinul moldovenii.md


Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
3279 locuitori

Dobrogea este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 24 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3279 locuitori. Satul Dobrogea a fost înființat în anul 1915.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.