23 july 2013, 16:18 views 8388
23 july 2013, 16:18 views 8388

Locuitorii comunei Tătărăuca Veche vor beneficia de iluminare stradală

Cu începere din luna iulie curent, cei peste două mii de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca, pot semna primul lor contract pentru serviciul public local de iluminare stradală. Fiecare gospodărie va achita lunar cîte 10 lei, relatează MOLDPRES.

Sistemul modern şi econom de iluminare stradală pentru cele şase localităţi ale comunei a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), care a acordat suportul prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord.

În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sînt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste 21 de kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii reduce de două ori costurile de consum al energiei electrice. Potrivit specialiştilor, economiile se vor cifra la 117000 lei anual, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, ineficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 3,4 milioane de lei.

Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, creată în 2012. Urmează ca întreprinderea să convingă sătenii să contracteze şi să achite lunar serviciul.

Angajaţii întreprinderii vor fi consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului. Mai mult, oficiul întreprinderii a fost renovat cu sprijinul financiar oferit de agenţia germană, fiind procurat şi echipamentul necesar. Valoarea investiţiilor se cifrează la aproximativ un milion de lei.

Keywords:

localitati , Moldova , servicii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1506
Populația:
1098 locuitori

Cerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1098 de oameni. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1506.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.