|
Photo: ipn.md |
Experţi: Acţiunile Tiraspolului sînt îndreptate spre destabilizarea situaţiei
Acţiunile Tiraspolului din ultimul timp nu sunt altceva decît provocări pentru a destabiliza situaţia atît în perioada electorală, cît şi după desfăşurarea scrutinului. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika" de la postul de televiziune „Publika TV", transmite IPN.
Victor Juc, doctor în relaţii internaţionale, crede că Tiraspolul continuă să provoace, iar autorităţile de la Chişinău ar da dovadă de slăbiciune. „Administraţia de la Tiraspol încearcă pe toate căile să provoace. Iar autorităţile de la Chişinău întotdeauna au dat dovadă de slăbiciune, fie ca să nu-i supere pe cei din Tiraspol, fie ca să nu deterioreze relaţiile cu Moscova. Chişinăul ar trebui să dea dovadă de mai multă fermitate", este părerea lui Victor Juc.
Decanul facultăţii de drept de la ULIM, Alexandru Cauia, crede că cel mai rău ar putea să se întîmple după scrutinul parlamentar. „Spre deosebire de Ucraina, în Republica Moldova deja este dislocată armata rusă, care poate să se activeze oricînd. Pericolul este foarte mare. Cred că este necesar ca viitoarea guvernare să revizuiască statul de neutralitate a Republicii Moldova, pentru a putea garanta securitatea ţării", a punctat profesorul.
Preşedintele Asociaţiei Promo-lex, Ion Manole, consideră că Chişinăul nu va reuşi să răspundă prompt la provocările Tiraspolului. Aceste provocări se vor intensifica cu cît mai mult Republica Moldova va reuşi în direcţia integrării europene. Noua guvernare va avea sarcina de a reabilita încrederea populaţiei în clasa politică şi guvernare. Separatismul se propagă mult mai uşor atunci, cînd populaţia nu are încredere în guvernare", a spus Manole.
Expertul în drept constituţional, Vitalie Gămurari, susţine că este necesară o implicare mai activă a factorului extern în soluţionarea diferendului transnistrean. „Vocea Kievului a fost auzită atunci cînd a început războiul. Nu trebuie de admis ca şi vocea Chişinăului să fie auzită doar după izbucnirea unui conflict militar", a conchis expertul.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1920
- Populația:
- 64 locuitori
Basarabca este un sat din comuna Mocra în Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Rîbnița și la 143 km de Chișinău. Populaţia satului Basarabca alcătuia 64 de oameni în anul 1999.Satul Basarabca a fost întemeiat în anul 1920.
Comments
(5)удоды!Какие провокации???Перечислите пожалуйста!!!