23 april 2014, 12:04 views 14388
Festivalul folcloric din Teleneşti a adunat colectivele artistice din zonă
Photo: trm.md
23 april 2014, 12:04 views 14388

Festivalul folcloric din Teleneşti a adunat colectivele artistice din zonă

Bucuria Învierii este sărbătorită şi astăzi la Teleneşti. Tradiţional, a treia zi de Paşte, aici este organizat festivalul folcloric „De la lume adunate". Vizitatorii s-au bucurat de muzică bună, dar au avut posibilitatea să-şi cumpere şi obiecte de artizanat, confecţionate de cei mai iscusiţi meşteri populari din ţară.

Cîntecele pascale şi mirosul de cozonac au pus stăpînire pe centrul oraşului Teleneşti. 17 colective folclorice din toate satele vecine şi-au pus la bătaie imaginaţia şi au atras atenţia juriului prin originalitatea muzicii sau prin frumuseţea mesei de sărbătoare.

Şi dacă unii au pus în capul mesei oul încondeiat, ca simbol suprem al sărbătorilor pascale, alţii au optat pentru bucate alese.

La festival şi-au dat întîlnire şi cei mai iscusiţi meşteri populari din ţară. Unul dintre ei este Olga Mardari. De mai bine de 30 de ani, femeia are pasiunea împletitului din fibre vegetale.

Chiar dacă unele lucrări sînt doar de admirat, nu şi de cumpărat, vizitatorii tîrgului nu au plecat cu mîna goală de la expoziţie.

Organizatorii festivalului spun că deşi întîmpină dificultăţi financiare, nu vor renunţa la unul dintre puţinele evenimente din localitate, ce reuneşte iubitorii de frumos şi tradiţii.

Tot azi, autorităţile raionale din Teleneşti au decis să redenumească şcoala muzicală din localitate, din Barbu Lăutaru în „Gheorghe Mustea". Conducerea din Teleneşti şi-a argumentat decizia prin faptul că maestrul Mustea, cel care a dus faima ţării peste tot în lume, este originar din Teleneşti.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1502 locuitori

Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.