Mănăstirea Căpriana şi-a sărbătorit hramul
Cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Căpriana au găzduit un deosebit serviciu divin cu participarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Arhim. Filaret, starețul așezământului monahal, Arhim. Siluan, exarh al mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldoveși alți slujitori ai bisericii.
Sfîntul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulțimea de creștini care a venit să se bucure de acest important eveniment pentru întreaga suflare creștinească din țara noastră, dar mai ales pentru obștea monahală.
Mănăstirea Căpriana a fost întemeiată în primele decenii ale secolului al XV-lea, fiind expres amintită într-un document din 1429 „mănăstirea de la Vîșnovăț unde este egumen Chiprian”. Ștefan cel Mare este ctitorul bisericii din piatră cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (1491 – 1496). În 1542 – 1545, din porunca domnitorului Petru Rareș au fost efectuate ample lucrări de restaurare a bisericii mănăstirii. Alexandru Lăpușneanu născut în zona Lăpușnei, a efectuat noi lucrări de întărire și dezvoltare și a făcut importante donații mănăstirii.
În 1840 a fost ridicată o a doua biserică a mănăstirii, cu hramul Sfîntul Gheorghe, iar în 1903 – biserica „de iarnă”, cu hramul Sfîntul Nicolae.
În anul 1962 mănăstirea a fost închisă și devastată, iar în edificiile religioase fost deschis un sanatoriu pentru copiii bolnavi de tuberculoză, clubul sătesc, un depozit.
În 1989 mănăstirea Căpriana s-a redeschis, suferind între anii 2003 – 2005 ample lucrări de restaurare.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1835
- Populația:
- 282 locuitori
Cuporani este un sat din cadrul comunei Tigheci, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Leova și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Cuporani a fost menționat documentar în anul 1835.
Comments
(0)