10 february 2014, 10:37 views 15116
Fenomen de groază într-o localitate din Rîşcani
Photo: usiter.com
10 february 2014, 10:37 views 15116

Fenomen de groază într-o localitate din Rîşcani

În doar câteva săptămâni, sute de copaci şi pomi fructiferi din satul Moşeni, raionul Râşcani, au rămas fără frunze şi roade, din cauza invaziei omizilor. Oamenii din localitate spun că nu s-au mai confruntat cu atfel de situaţii. Autorităţile dau vina pe lipsa unei politici de combatere a dăunătorilor în pomicultură.

Aproape 90 la sută dintre arţarii din satul Moşeni au fost atacaţi de omizi. Dăunătorii au mai distrus şi duzii, nucii, dar şi roadele din grădini. Tatiana Râmbu spune că insectele au ajuns şi în casă.

"E foarte neplăcut măturăm foarte des, de câte ori intru în casă mătur pragul, de altfel îţi intră în casă. Intră şi noi le dăm afară. Nu avem ce le face, trebuie să le ucidem", a zis o localnică.

Oamenii spun că încearcă să lupte cu dăunătorii, dar fără succes.

"Omizile sunt ca pojarul, unde nimereşte acolo arde tot, ca rugina. Veneau prin toate colhozurile înainte şi stropeau, acum nu stropeşte nimeni."

"Timpul e favorabil, luna august şi septembrie a fost secetă şi tot timpul e invazie. Dacă fiecare ar prelucra pomii în jurul casei poate nu ar fi aşa, dar aşa e lăsătura moldovanului, credem că va trece şi aşa."

"Ca anul acesta nu au fost aşa multe, să mănânce aşa... Am încercat să le dau cu diclofos pentru muşte şi nu le ia."

Potrivit autorităţilor locale, situaţia devine tot mai gravă, de la un an la altul,din cauza că nimeni nu face nimic pentru a combate dăunătorii.

"Cred că ar trebui să fie un program special, deoarece această problemă trebuie să o rezolve nu Primăria dar specialiştii din domeniu. Anterior erau servicii speciale în fiecare colhoz. Ei aveau grijă să prelucreze fiecare copac, acum de când suntem independenţi problema nu mai este importantă", a declarat primarul comunei Vasiliuşi, raionul Râşcani, Vasilii Piţeni.

De cealată parte, specialiştii secţiei Protecţia Plantelor din cadrul Direcţie pentru Singuranţa Alimentelor Râşcani spun că autorităţile locale trebuie să întreprindă măsuri privind combaterea acestor dăunători. Mai mult, ei suţin că, în ultimii doi ani, statul nu a alocat niciun ban pentru protejarea pomilor şi copacilor.

Source: www.publika.md

Keywords:

insecta , copac , Moldova

Comments

 (1)
  • #1 Bear Reply Quote selected
    "..."Американская бабочка - это как пожар, все уничтожает на своем пути, будто ржавчина..."

    Люди во всём мире ненавидят не только людей-америкосов, но и флору-америкосовскую...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2930 locuitori

Răscăieţi este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răscăieţi și Răscăieţii Noi. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2930 de oameni. Satul Răscăieţi a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.