21 may 2015, 16:31 views 11854
Eveniment inedit la gimnaziul din satul Sîrcova
Photo: provincial.md
21 may 2015, 16:31 views 11854

Eveniment inedit la gimnaziul din satul Sîrcova

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru realitățile noastre s-a desfășurat recent în gimnaziul din satul Sârcova. Aici a fost dată în exploatare o toaletă de tip "EcoSan", deocamdată, unica în raion.

După ce au vizitat obiectul, care are menirea să schimbe atitudini și abordări în localitate, oficialitățile prezente, împreună cu reprezentanții donatorilor, pedagogi și elevi din instituție, s-au întrunit la o masă rotundă, vorbind despre însemnătatea momentului.

Eleonora Graur, președintele raionului, a spus în context: "Este un lucru necesar, care terbuie să fie în fiecare instituție de învățământ, medicală etc. Sunt sigură că fiecare elev din această instituție înțelege cât este de important ca în localitatea sa de baștină lucrurile să fie cât mai moderne, cât mai civilizate. La nivel de Consiliu raional am susținut acest proiect, o vom face și în continuare – localitățile noastre trebuiesc dezvoltate, modernizate. Dumneavoastră trebuie să vă bucurați de acest însemn al civilizației și să păstrați obiectul", a mai spus dna președinte.

Despre importanța evenimentului a vorbit și dna Lilia Lazari, șeful Direcției Învățământ, Tineret, Sport Rezina: "Suntem foarte bucuroși că avem implementat acest proiect. Dacă e posibil, ne-am dori continuitate – după cum a menționat și dna președinte, ele vor fi susținute de către Consiliul raional. Dragi elevi, am văzut condițiile de care veți beneficia în urma acestui proiect, sunt foarte bune. Nu-mi rămâne decât să vă îndemn să păstrați obiectul – doar pentru voi se fac toate aceste lucruri. Odată ce avem privirea îndreptată spre Europa, trebuie să tindem să corespundem, și în aspectul la care discutăm. Sperăm la colaborare în continuare".

Dl Constantin Mihăilescu, reprezentantul Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei la Chișinău, a menționat că echipa de constructori a muncit pe cinste la implementarea proiectului, mulțumindu-le pentru atitudine corespunzătoare și a felicitat beneficiarii. "Depinde de dumneavoastră cum va fi păstrat obiectul, e foarte bun și util, dar are și multe momente sensibile. Consider că exploatarea obiectului va genera și schimbări de atitudine. Dacă aveți posibilitate să angajați o persoană responsabilă, ar fi foarte bine. Donatorii ajută Moldova nu pentru că nu au ce face cu banii, ne întind această mână de ajutor ca să simțim umărul prietenilor, să ne modernizăm", a mai spus dl Mihăilescu.

Dumnealui a donat instituției din Sârcova, din partea Ambasadei Austriei și personală, mai multe cărți cu tematică ecologică.

Dna Julie Bergamin, asistent pentru Planificare în Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova, a mulțumit pentru invitație la eveniment, menționând calitatea bună a lucrărilor de construcție a toaletei de tip EcoSan. "O să vedeți că este un pas foarte important pentru sănătatea dumneavoastră, pentru protecția mediului înconjurător, pentru modernizarea satului. Să o păstrați, să aveți grijă de ea".

Profesorul de educație fizică, dl Ipolit Rusu, care, împreună cu 4 elevi, a beneficiat de instruiri privind normele de exploatare a toaletei, a spus că proiectul este foarte bun, conținând câteva avantaje. Este vorba, în primul rând, de avantaje economice pentru sectorul agrar.

Elevii-membri ai echipei de implementare au vorbit în susținerea proiectul Apă și Sanitație în Moldova, au mulțumit și au afirmat că obiectul de care dispun azi în instituție este un pas spre sănătatea lor și a profesorilor.

Satisfăcută de implementarea proiectului s-a arătat și dna Nadejda Ciobanu, primarul localității: "Am activat în școală chiar de la darea ei în exploatare de acum 30 de ani și cunosc foarte bine problemele generate de deplasarea elevilor și a pedagogilor la locul satisfacerii necesităților fiziologice. Copiii nu erau obișnuiți barem să-și spele mâinile după vizitarea veceului. Mulțumim mult, s-a făcut un lucru foarte bun".

Directorul instituției, dl Alexandru Teleatnic, apreciind proiectul a spus: "Astfel am făcut un pas spre sănătate și cultură, mulțumim tuturor celor care ne-au susținut, echipei care l-a construit. Contăm foarte mult pe activismul membrilor echipei ce au menirea de a fi formatori pentru semeni și consăteni, instruindu-i în privința exploatării corecte a toaletei".

Proiectul de construcție a toaletei de tip EcoSan la gimnaziul din satul Sârcova a costat 850000 de lei, din care 150000 – contribuția Consiliului raional Rezina. Cealaltă parte a costurilor a fost suportată de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație "ApaSan", finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și co-finanțat de Agenția Austriacă pentru Cooperare.

Source: provincial.md

Keywords:

moldovenii , ecologie , Austria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
397 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.