14 january 2012, 11:35 Miniature views 4794
14 january 2012, 11:35 Miniature views 4794

Sfîntul Vasile şi Anul Nou pe stil vechi la Florești

Sărbătoarea Sfîntul Vasile vesteşte venirea Anului Nou, sărbătorit la 14 ianuarie de către creştinii ortodocşi care respectă calendarul Iulian. În popor această zi este numită şi „seara hăiturilor”. Sf. Vasile este una dintre cele mai mari personalităţi a lumii creştine. În timpurile grele pentru biserică el s-a dovedit a fi un apărător înflăcărat al credinţei. Se spune că prin post şi rugăciune, el a dobîndit harul clarviziunii şi puterea de a face minuni şi că a vindecat miraculos foarte mulţi oameni.

Potrivit tradiţiei, cînd amurgește bine, hăitorii pornesc „de-a hăitul”, iar în dimineaţa zilei Sf. Vasile, copiii merg prin case cu „Sorcova” şi seamănă gospodarii cu grăunţe şi grîu, urîdu-le sănătate şi belşug. Sf. Vasile spunea că omul e judecat pentru faptele sale, de aceea revenim în lăcaşul sfînt pentru a cere linişte, pocăinţă şi lumină în suflet.

Sursa: flortv.net

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1725 locuitori

Calaraşovca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berezovca şi Calaraşovca. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1725 de locuitori. Satul Calaraşovca este situat la o distanţă de 30 km de oraşul Ocniţa şi la 210 km de Chișinău. Satul  Calaraşovca a fost întemeiat în anul 1622.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.