|
Sculptorul Lazăr Dubinovschi - 109 ani de la naștere
Lazăr Dubinovschi s-a născut la 1 mai 1910 la Făleşti în familia unui învăţător. A absolvit Academia de Arte de la Bucureşti la atelierul lui Oscar Han (1930), apoi şi-a perfecţionat măiestria la Paris în atelierul lui A. Bourdelle (1932). În 1939 a inaugurat la Iaşi o expoziţie personală.
În 1943 creează ciclul compoziţional „Moldova în flăcări”, expus la Irkutsk. A realizat apoi personajul folcloric Strâmbă-Lemne (1944), compoziţia Vierii (1948) şi o galerie de portrete sculpturale - M.Eminescu, A.Şciusev, O.Dayn. Despre bustul lui Eminescu circulă mai multe legende. Potrivit uneia dintre ele Lazăr Dubinovschi şi-ar fi sculptat chipul său pe partea din spate a bustului.
În anii 1960-'70 creează tripticuri monumentale, printre care se distinge Părinţii şi copiii (Deşteptarea, Răscoala şi Tinereţe). Îi aparţine o serie de monumente: G.Kotovski (în colaborare), Comsomoliştii eroi (în colaborare), Eliberarea (în colaborare), toate la Chișinău.
Lazăr Dubinovschi este autorul monumentului lui G.Kotovski în or.Kotovsk (Ucraina), al lui M.Frunze în or.Bişkek (Kîrgîzstan). Este autorul portretelor lui A.Raikin, R.Kurţ, I.Bogdesco şi ai marilor cărturari moldoveni D.Cantemir şi M.Costin. Din 1954 Lazăr Dubinovschi este membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din U.R.S.S. Artist al poporului din Republica Moldova (1970).
Lazăr Dubinovschi a plecat din viaţă la 29 februarie 1984 la Chișinău.
La Făleşti, baştina sculptorului a fost inaugurat un muzeu care îi poartă numele şi are în colecţie 11 sculpturi în lemn ale maestrului.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1470
- Populația:
- 824 locuitori
Mîrzeşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mîrzeşti și Mîrzaci. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 824 de oameni. Satul Mîrzești a fost menționat documentar în anul 1470.
Comments
(0)