Go to section: Fine art
08 may 2014, 11:37 Fine art views 8685
Artişti plastici din cinci ţări vor ţine sfat la Orheiul Vechi
Photo: jurnalul.ro
08 may 2014, 11:37 Fine art views 8685

Artişti plastici din cinci ţări vor ţine sfat la Orheiul Vechi

Complexul muzeal în aer liber "Orheiul Vechi", aflat într-o zonă splendidă, la Butuceni, în valea Răutului (Basarabia), va fi loc de întîlnire a reprezentanţilor artiştilor plastici din Marea Britanie, Germania, Polonia, România şi Republica Moldova. Pentru că Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău organizează, între 3 şi 9 august, prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Pictură "Orheiul Vechi – 2014".

Evenimentul se desfăşoară în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (Chişinău) şi AO Centrul de Artă AMPRENTE. Simpozionul e structurat pe cîteva activităţi. Timp de o săptămînă e deschisă la Butuceni tabăra de pictură "Orheiul Vechi".

La 8 august, vor fi prezentate "prelegeri şi dezbateri pe tema dezvoltării picturii în condiţiile actuale de promovare a artelor vizuale contemporane", la care sunt invitaţi să participe directori de muzee, galerii, dar şi curatori, artişti plastici, reprezentanţi ai mass-media. La 9 august, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va avea loc vernisajul expoziţiei de artă contemporană la care vor fi prezentate lucrările realizate în cadrul taberei de pictură Orheiul Vechi. Va fi editat şi un catalog cu tot ce a cuprins acest simpozion internaţional.

Expoziţia de artă contemporană va fi itinerată la Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Soroca (la 15 septembrie) şi la Galeria Cupola din Iaşi (ianuarie, 2015), după cum anunţă ICR Chişinău.

Orheiul Vechi e un loc într-un fel unic în Europa. E numit de fapt "rezervaţie cultural-naturală", complexul muzeal conţinînd mănăstirile în stîncă Peştere şi Bosie, schituri rupestre, în unele imposibil aproape de pătruns astăzi, biserica de zid, diverse vestigii etc. E un spaţiu natural şi cultural într-adevăr deosebit, care s-a păstrat în zona încercată de istorie şi de aceea, poate, UNESCO ar trebui să îi acorde atenţie.

Source: jurnalul.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1862 locuitori

Sauca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Sauca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 21 km de orașul Ocnița și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1862 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sauca datează din anul 1634.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.