|
Photo: moldpres.md |
A fost inaugurată o expoziţie în memoria sculptorului Tudor Cataraga
Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova a vernisat ieri la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi" din Chişinău expoziţia de sculptură „Tudor Cataraga. Cu pietate în eternitate", informează MOLDPRES.
Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova Ghenadie Jalbă a declarat că ideea de a organiza o expoziţie în memoria regretatului sculptor a fost lansată de către mai mulţi colegi ai lui Tudor Cataraga: criticul de artă Tudor Braga, pictorul Dumitru Bolboceanu, sculptorii Ion Zderciuc, Mihai Damian ş.a.
„Tudor Cataraga a fost un sculptor foarte exigent şi talentat, cu operă în for public, în colecţii publice şi private din mai multe ţări, cu lucrări executate în tehnicile picturii şi graficii. Ultima sa lucrare a fost „Monumentul libertăţii", dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009, care urma să fie înălţat în faţa Parlamentului. Sculptura pe care a făcut-o poate fi considerată un adevărat monument", a remarcat preşedintele UAP.
La rîndul său, sculptorul Tudor Zbîrnea l-a caracterizat pe Tudor Cataraga drept un artist de primă mărime. „A fost foarte divers şi profund, exploziv în a experimenta pentru a găsi noi forme ale plasticii", a constatat Tudor Zbîrnea.
Lucrările expuse aparţin sculptorilor Ion Zderciuc, Gheorghe Postovanu, Ioan Grecu, Mihai Damian, Sergiu Gomenco, Grigore Soltan, Victor Macovei ş.a. şi doar una singură - regretatului sculptor, intitulată „Definiţia formelor în planuri cu raporturi diferite", executată din bronz şi granit şi care în 2005 a fost distinsă cu premiul Ministerului Culturii.
În numele familiei regretatului sculptor, copiii săi Cătălina şi Vitalie Cataraga şi-au exprimat sentimentele de recunoştinţă organizatorilor expoziţiei, care păstrează vie amintirea tatălui lor.
Tudor Cataraga s-a născut pe 4 august 1956 în comuna Selişte, raionul Nisporeni. În anii 1985-1989 şi-a făcut studiile la secţia de sculptură a Institutului Academic de Stat de Pictură, Sculptură şi Arhitectură „I. E. Repin" din Sankt-Petersburg. De-a lungul carierei sale a participat la diverse expoziţii din ţară şi de peste hotare. S-a stins din viaţă, împreună cu soţia sa, în urma unui accident rutier la 27 decembrie 2010.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1508
- Populația:
- 2000 locuitori
Duşmani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Duşmani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 6 km de orașul Glodeni și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2000 de oameni. Satul Dușmani a fost atestat documentar în anul 1508.
Comments
(0)