Go to section: Theatre
11 february 2024, 12:00 Theatre views 794
Sonata înviată în dans
11 february 2024, 12:00 Theatre views 794

Sonata înviată în dans

Premiera baletului „Sonata unei vieți” a avut loc pe 19 și 27 octombrie la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, a devenit un adevărat eveniment pentru scena culturală moldovenească si o noua rundă in activitatea Operei Naționale din Moldova.

Anterior, în coregrafia mondială, au fost puse în scenă două balete pe muzica lui Franz Schubert - „Labirintul” și „Schubertiana”. „Sonata unei vieți” este al treilea. Aceasta este o lucrare cu totul nouă și unică, a cărei particularitate este faptul, că a fost montată special pentru trupa noastră și este interpretată doar la Chișinău. Spectacolul a apărut ca urmare a muncii de creație comune a celebrului dansator și coregraf ucrainean Artiom Șoșin și a artiștilor moldoveni.

Artiom Șoșin: de la clasică la contemporaneitate

Azi Artiom Șoșin este unul dintre cei mai străluciți participanți pe scena baletului local. Elevul lui Radu Poklitaru și deja coregraf independent, el este aproape întotdeauna ocupat. A reușit să pună în scenă un șir de spectacole la Opera din Kiev, să danseze în spectacolele Kyiv Modern Ballet, să facă furori cu producția neoclasică „Spărgătorul de nuci” a anilor 50, să primească titlul de Artist Emerit al Ucrainei și să fondeze Art Ballet Company. Spectacolele sale adună tot publicul de avangardă, iar Artiom însuși este considerat pe bună dreptate un regizor la modă.

În a.2010, Artiom Șoșin a participat la cel de-al treilea sezon al emisiunii „Dansează toți!” și a primit bilet la Yalta, unde a fost unul dintre semifinaliști, iar în a.2012 a devenit finalist în cel de-al cincilea sezon al show-ului de dans.

În 2016, Artiom Șoșin a pus în scenă baletul „Mai aproape ca dragostea” la Teatrul Național de Operă din Lviv, pe muzica compozitorilor epocii baroc, iar în 2017 a devenit coregraful baletului-opera-folc „When the Fern Blooms” de Evghenii Stancovici. Peste un an, a devenit solist al Operei din Kyiv (Teatrul muzical pe Podol) și a pus în scenă primul său spectacol de aici - „Povești în stil tango” pe muzica lui Astor Piazzolla.

- O vreme intram în baletul clasic, în anii 2010 - 2011 am fost solist la baletul masculin din Sankt Petersburg al lui Valerii Mihailovschii, după care mi s-a propus să merg la Kyiv Modern Ballet. Argumentul principal a fost munca sub conducerea lui Radu Poklitaru. Spectacolele lui au fost foarte aproape de mine, iar dorința lui de a exprima povești profunde și complexe prin vocabularul dansului m-a captivat”, a spus Artiom într-un interviu acordat uneia dintre publicațiile ucrainene. - A trecut destul de mult timp după ce, de la corpul de balet, am trecut la solist și coregraf principal. Am încercat să pun în scenă primele mele spectacole și am observat, că am folosit foarte mult clasica, așa că drumul meu este o combinație a două genuri preferate. Unii îl numesc neoclasic sau altcumva, eu îl numesc balet modern. Îmi place că azi mulți continuă să păstreze clasica și odată cu ea - moștenirea noastră cu standardele ei. Nimeni nu oprește dansul modern să se dezvolte - apar multe teatre originale noi. Personal, m-am angajat în glorificarea canoanelor clasice într-o nouă interpretare - clasica într-o prezentare proaspătă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.