|
Opera "Alexandru Lăpușneanu" încă așteaptă să fie repusă în scena Teatrului Național de Operă și Balet. Explicație: "Deocamdată, este prea costisitor"
Operele maestrului Gheorghe Mustea, "Alexandru Lăpușneanu" și "Ștefan cel Mare" își așteaptă rîndul pentru a bucura publicul nostru. Aceste spectacole nu sînt incluse, deocamdată, în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" (TNOB), însă se dau asigurări că, după ce vor fi soluționate anumite probleme de ordin financiar, operele vor vedea lumina scenei, notează Noi.md.
Ultima dată, cînd opera «Alexandru Lăpușneanu» scrisă de maestrul Gheorghe Mustea a bucurat publicul din scena Teatrului Național de Operă și Balet «Maria Bieșu» a fost în mai anul 2013. S-a scurs de atunci mai bine de un deceniu, timp în care un spectacol de operă de o asemenea anvergură și calibru artistic a fost redus la … tăcere.
În septembrie anul 2022, Nicolae Dohotaru, directorul general al Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu", promitea că opera „Alexandru Lăpușneanu” urma să reapară în repertoriul TNOB.
«Pînă la finalul sezonului opera «Alexandru Lăpușneanu» va fi reluată și chiar poate vom putea începe să punem în scenă și opera ”Ștefan cel Mare», spunea directorul general al TNOB.
Tot atunci și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a evidențiat necesitatea repunerii în scenă a operelor naționale, invocînd, totodată, faptul că un asemenea proces implică nu doar costuri mari.
«Doar cu bani nu rezolvi nimic, este nevoie de un concept, de sinergie. Să dăm tot timpul necesar artiștilor pentru ca ele să se realizeze aceste noi montări», spunea ministrul atunci la o conferință de presă.
A mai trecut un an și iată că în luna mai 2023, Nicolae Dohotaru avea aceeași convingere că opera «Alexandru Lăpușneanu» va fi totuși repusă în scenă. „În 2023, am stabilit să renovăm opera Alexandru Lăpușneanu a maestrului Gheorghe Mustea {…} Probabil, la anul, va fi un alt buget și vom monta cealaltă operă (n. r. ”Ștefan cel Mare” de Gheorghe Mustea)», spunea atunci directorul general al TNOB.
În prezent, la TNOB, au loc repetiții pentru «Bărbierului din Sevilla» de Gioachino Rossini, altceva nu se prevede, a declarat pentru Noi.md Nicolae Dohotaru.
"În ceea ce privește repertoriul TNOB, sigur că vrem să readucem în scenă "Alexandru Lăpușneanu" de maestrul Mustea și, dacă ne va permite și starea financiară vom avea și ceva nou. Dar cred că este prematur să vorbim.
Pentru că forțe avem, dar mai e nevoie și de o bază financiară foarte solidă pentru a aduce un spectacol nou pe scena operei naționale. Muncim în acest domeniu și cred că ne va reuși.
Colectivul artisitc trebuie să-și facă datoria, să căutăm mijloace extrabugetare, poate se vor găsi și oameni cu suflet mare, cărora le place opera, va contribui și statul și împreună cred că vom reuși", a menționat Nicolae Dohotaru.
Reporterul Noi.md a expediat Ministerului Culturii o solicitare cu rugămintea de a comenta faptul cînd vor fi jucate în scenă cele două opere ale maestrului Gheorghe Mustea. Pînă la publicarea acestui material, instituția nu a venit cu vreun răspuns, notificîndu-ne doar despre faptul că mesajul Noi.md a fost recepționat.
Vă reamintim că mai multe informații despre cultura Republicii Moldova, dar și personalitățile marcante din acest domeniu pot fi aflate, accesînd site-ul moldovenii.md.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1945
- Populația:
- 179 locuitori
Rubleniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Rubleniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Soroca și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 179 de oameni. Satul Rubleniţa Nouă a fost înființat în anul 1945.
Comments
(0)