Go to section: Theatre
13 january 2024, 11:00 Theatre views 1633
Corneliu Popovici, despre modificarea condițiilor de angajare a directorilor de teatru
13 january 2024, 11:00 Theatre views 1633

Corneliu Popovici, despre modificarea condițiilor de angajare a directorilor de teatru

Schimbarea criteriilor de accedere în funcția de conducător al instituțiilor teatrel-concertistice publice poate avea atît avantaje, cît și dezavantaje, consideră fostul ministrul al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

Astfel, conform unor modificări promovate recent de Ministerul Culturii, la conducerea teatrelor, circului sau organizațiilor concertistice vor putea fi numite persoane care nu au neapărat tangență cu domeniul culturii. Noua lege prevede că managerul trebuie să dețină studii superioare în unul din următoarele domenii generale de studii: arte, științe economice, drept, științe administrative. Una dintre condiții este să dețină experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniile respective, precum și o experiență de cel puțin 2 ani în funcții manageriale.

Corneliu Popovici afirmă că alegerea unui conducător cu experiență în domenii precum științele economice, dreptul sau științele administrative, dar fără o înțelegere profundă a artelor, poate avea atît avantaje, cît și dezavantaje pentru instituțiile culturale. Potrivit lui, în lipsa unei viziuni artistice, un astfel de manager riscă să nu poată răspunde corespunzător provocărilor actuale din domeniu. Pe de altă parte, o persoană cu bune competențe administrative ar putea îmbunătăți managementul financiar al instituției.

"În general, se pot identifica următoarele posibile efecte:

- Un impact negativ asupra calității și relevanței activităților culturale, deoarece conducătorul nu are o viziune artistică clară, nu înțelege domeniul, nu cunoaște nevoile și așteptările publicului, nu are conexiune cu comunitatea artistică, nu este capabil să gestioneze resursele umane și materiale în mod eficient și nu are capacitatea de a inova și de a răspunde provocărilor actuale.

- Un impact pozitiv asupra performanței economice și administrative a instituției, deoarece conducătorul are competențe în domeniile științelor economice, dreptului sau științelor administrative, care îi permit să optimizeze bugetul, să asigure conformitatea legală, să îmbunătățească managementul financiar și să dezvolte strategii de marketing și comunicare", a explicat fostul ministru.

În concluzie, în timp ce competențele manageriale și de afaceri pot aduce beneficii instituțiilor culturale, este esențial ca conducătorul acestor instituții să aibă și o înțelegere a domeniului artistic pentru a asigura succesul pe termen lung. Este important ca persoana respectivă să aibă o pregătire adecvată în management cultural, să cunoască contextul și specificul domeniului în care activează și să aibă o viziune clară și coerentă asupra rolului și misiunii instituției pe care o conduce, spune Corneliu Popovici.

Menționăm că potrivit unui proiect de lege aprobat recent de Guvern, pentru a conduce un teatru nu va mai fi necesară experiența de 10 ani în domeniul culturii. Sînt suficienți 5 ani de experiență, cel puțin doi dintre care – în funcții manageriale. Potrivit autorităților, prevederile actuale limitează mult cercul de persoane care pot candida la funcția de director al unui teatru, circ sau organizație concertistică, întrucât la concurs poate participa doar o persoană cu experienţă de cel puţin 10 ani, de specialitate: regizor, dirijor, actor, solist, teatrolog, muzicolog, dramaturg, compozitor, scenograf, coregraf sau animator al procesului de creaţie. Proiectul are drept scop mărirea numărului de potențiali candidați, mai spun autorii.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
1185 locuitori

Temeleuţi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Localitatea Temeleuţi este situată la distanța de 28 km de orașul Florești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1185 de oameni. Satul Temeleuți este menționat documentar în anul 1651.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.