Go to section: Literature
25 march 2016, 16:00 Literature views 8904
Drama copiilor mamele cărora sunt plecate la muncă în Italia
25 march 2016, 16:00 Literature views 8904

Drama copiilor mamele cărora sunt plecate la muncă în Italia

Noul roman al Liliei Bicec „Bumerangul" aduce în atenţia cititorilor drama copiilor mamele cărora sunt plecate la muncă în Italia. Autoarea cunoaşte aceste realităţi din propria experienţă, ani în urmă fiind nevoită să ia drumul pribegiei pentru a supravieţui.

Fiind ziaristă a perseverat şi a ajuns scriitoare recunoscută, astfel la lansarea romanului său la Chișinău a fost însoţită de un grup de oameni de televiziune din Italia care lucrează la un documentar despre destinul Liliei Bicec, privit ca parte a fenomenului migraţiei.

Timp de câteva zile o echipă de profesionişti de la televiziunea italiană RAI a fost pe urmele Liliei Bicec.

„Am rămas impresionaţi de prima carte a Liliei Bicec „Testamentul necitit" , lucrare tradusă și în italiană. A avut un succes extraordinar , iar autoarea a devenit vestită în Italia. Este invitată la întâlniri cu cititorii, participă la emisiuni televizate. Am decis să facem un documentar despre ea, am filmat la Viişoara, baştina Liliei, am surprins momente triste cu copiii, mamele cărora lucrează în Italia", a spus scenarista din Italia.

Documentarul va include şi secvenţe de la lansarea celui de al doilea roman al Liliei Bicec „Bumerangul" apărut la Chişinău, lucrarea exprimă efectul colateral al migraţiei feminine.

„Bumerang" este o carte despre problemele societăţii noastre arătând care sunt consecinţele acestui exod enorm pentru că istoria migraţiilor popoarelor nu cunoaşte o migraţie feminină la aşa nivel în lume,aşa cum suntem noi,moldovenii", a remarcat Lilia Bicec.

„Cred că în sfârșit diaspora noastră are scriitoarea care îi reflectă întru totul şi durerile şi aspiraţiile, deci un autor care trăieşte ceea ce scrie şi scrie ceea ce trăieşte. În această carte există atâta durere de proporţii aproape biblice, nu se asimilează atât de uşor", a declarat șeful biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea.

„Cartea este adresată mai multor categorii de cititori. Pentru părinţi, pentru copii, pentru bunici, iar cel mai important e o carte pentru orice Guvern care ştie că în statul său se întâmplă migraţie, ştie că există copii rămaşi singuri acasă, pentru că aceşti copii sunt în condiţii de risc şi asta este suficient de bine documentat în această carte şi de asta trebuie să ne ocupăm toţi, şi societatea civilă, dar şi autorităţile", a remarcat jurnalista Alina Radu.

În prezent Lilia Bicec locuieşte la Brescia, Italia, este preşedintele Asociaţiei „MOLD BRIXIA" ,editează o revistă în italiană şi română şi lucrează la un nou roman tot despre fenomenul migraţiei feminine.

Source: trm.md

Keywords:

carte , copii , Italia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
35 locuitori

Roşcanii de Jos este un sat din cadrul comunei Ghiduleni, raionul Rezina. Roşcanii de Jos este situat la o distanță de 39 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 35 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.