Go to section: Literature
19 february 2016, 09:46 Literature views 12167
A fost lansată ediţia bibliografică a scriitorului Iulian Filip
19 february 2016, 09:46 Literature views 12167

A fost lansată ediţia bibliografică a scriitorului Iulian Filip

La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu" din Chişinău a avut loc astăzi lansarea ediţiei bibliografice „Iulian Filip între cărţile şi părţile sale. Cîntar prealabil".

Ediţia este îngrijită de Lidia Kulikovski şi Mariana Harjevschi. Volumul cuprinde o notă asupra ediţiei de Mariana Harjevschi, studii introductive semnate de Mihai Cimpoi, Adrian Dinu Rachieru, Emanuela Ilie, Vasile Romanciuc, George Coandă şi Pavel Proca, ediţiile operelor poetului, prozatorului, dramaturgului şi eseistului Iulian Filip, cărţile îngrijite, selectate, traduse, comentate şi ilustrate de autor, bibliografii, index de nume ş.a.

Solicitată de MOLDPRES, directoarea Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu" Mariana Harjevschi a menţionat că volumul este o ediţie bibliografică neordinară, în care sînt incluse şi coperţile celor 85 de cărţi semnate de Iulian Filip. „Cartea va fi un instrument util pentru cercetătorii preocupaţi de creaţia scriitorului", a accentuat Mariana Harjevschi.

Potrivit scriitorului Vasile Romanciuc, ediţia lansată „este o carte-portret, în care ne reîntîlnim cu omul şi artistul Iulian Filip în toată complexitatea lui".

La rîndul său, poetul Ion Hadîrcă a afirmat că Iulian Filip este un talent polivalent, care s-a manifestat în literatură, pictură, grafică şi muzică, însă a ales poezia ca o formulă generală de expresie.

În cadrul manifestării, elevii de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi de la Şcoala de Arte „V. Poleacov" au prezentat un recital din creaţia poetului.

Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948 în satul Sofia, raionul Drochia. În 1970, a absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Alecu Russo" din Bălţi. A debutat editorial în 1974 cu volumul de versuri „Neîmpăcatul meşter", urmat de cărţile „Cerul fîntînilor", „Dialoguri primordiale", „Seminţele mărului oprit" ş.a. În 1993 i s-a conferit titlul de Maestru în Arte , în 1998 a fost distins cu medalia „Mihai Eminescu" şi în 2014 – cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de ofiţer al României.

Reamintim, că multe informații despre Creaţia popularăLiteratura moldo-slavonăLiteratura medievalaLiteratura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIXLiteratura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XXLiteratura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSM,Literatura contemporanăLiteratura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1448
Populația:
2522 locuitori

Vasilcău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasilcău, Ruslanovca și Inundeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Vasilcău a fost menționat documentar în anul 1448.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.