Go to section: Literature
24 july 2015, 14:15 Literature views 11281
Moldova a participat la Festivalul Internaţional de Poezie din Columbia (Foto)
Photo: provincial.md
24 july 2015, 14:15 Literature views 11281

Moldova a participat la Festivalul Internaţional de Poezie din Columbia (Foto)

În perioada 11 – 18 iulie curent, în or. Medellin, Columbia, s-a desfăşurat cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie, cunoscut drept unul dintre cele mai prestigioase din lume, care reuneşte anual poeţi cunoscuţi de pe toate continentele.

La ediţia din acest an au participat circa 100 de poeţi din circa 50 de ţări ale lumii, autori care, inclusiv, scriu, sunt traduşi şi/sau traduc în limba spaniolă, cu publicaţii în reviste literare şi de cultură internaţionale.

În premieră, Republica Moldova a participat la Festival, cu sprijinul parţial al Ministerului Tineretului şi Sportului. Moldova a fost reprezentată de către poeta Maria Augustina Hâncu, invitată de către organizatorii Festivalului ca singura poetă hispanistă din Moldova, autoare a circa zece cărţi, dintre care şase volume de poeme, publicate în mai multe reviste ale lumii, inclusiv hispanice, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova şi a SACEM (Societăţii Autorilor, Compozitorilor şi Editorilor de Muzică) din Franţa.

Pe durata Festivalului, invitaţii au susţinut în fiecare zi lecturi publice, conferinţe, seminare şi ateliere de creaţie. De asemenea, autorii au interacţionat de fiecare dată în direct cu publicul, care le-au adresat diverse întrebări ce ţin de procesul de creaţie şi literatură.

În cadrul Şcolii Internaționale de Poezie din cadrul Festivalului, Maria A. Hâncu a susţinut două sesiuni publice la Universitatea de Antioquia din or. Medellin despre poezia din Republica Moldova între anii 1970-2000 şi cei mai reprezentativi poeţi din RM.

Creaţiile poeţilor invitaţi au fost publicate, în limbile engleză şi spaniolă, în revista literară Prometeu, coordonatoarea Festivalului. De asemenea, cu ocazia celebrării unui sfert de secol, a fost editată Antologia de poezie „Între prezenţe vizibile şi invizibile", care include o hartă a poeziei mondiale, 230 de poeţi din circa 155 de ţări ale lumii", în antologie fiind prezentă şi Republica Moldova cu poeta Maria A. Hâncu.

Festivalul Internaţional de Poezie din Medellin a devenit cunoscut pe întreg mapamondul drept un simbol al culturii şi al păcii împotriva violenţei, după ce acum 25 de ani, cînd oraşul Medellin reprezenta unul dintre cele mai periculoase oraşe ale continentului sud-american, un grup de poeţi din or. Medellin, în frunte cu poetul Fernando Rendon (Fondatorul şi Directorul Festivalului) au manifestat public, prin poezie, împotriva războiului civil care măcina Columbia de câteva decenii.

Prin mobilizarea poeţilor şi oamenilor de cultură, a încetat războiul civil în Columbia. Totodată, oraşul Medellin (circa 5 milioane de locuitori) s-a convertit astăzi în unul dintre cele mai puternice centre financiare ale Americii Latine. În 2013 a fost desemnat „cel mai inovator oraş din lume", titlu obţinut anterior şi de către oraşele New-York, Tel-Aviv ş.a.

Festivalul Internaţional de Poezie din Medellin a devenit Laureat al Premiului Nobel de Alternativă pentru Pace în 2006.

Reamintim că informații exhaustive despre Literatura moldo-slavonă, Literatura medieval, Literatura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIX, Literatura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX, Literatura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSM, Literatura contemporană, Literatura postmodernistă pot fi vizualizate la comprtimentul CULTURA- LITERATURA a proiectului moldovenii.md.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
4800 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerniţa și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Grigoriopol și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Mălăiești alcătuia 4800 oameni în anul 2008. Satul Mălăieşti a fost atestat documentar în anul 1540.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.