Go to section: Literature
04 march 2014, 14:52 Literature views 13813
Scriitorul Ion Gheorghiţă a fost evocat la 75 de ani de la naştere
Photo: moldpres.md
04 march 2014, 14:52 Literature views 13813

Scriitorul Ion Gheorghiţă a fost evocat la 75 de ani de la naştere

Poetul, traducătorul, eseistul şi dramaturgul Ion Gheorghiţă a fost comemorat astăzi la Uniunea Scriitorilor din Moldova în ziua cînd el ar fi împlinit 75 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu a menţionat că, deşi a plecat prea devreme dintre noi, Ion Gheorghiţă a reuşit să dea măsura talentului său, semnînd opere de valoare.

„Ion Gheorghiţă s-a manifestat în mod sclipitor în literatura pentru copii. În acelaşi timp, a fost un artizan şi un arhitect al mişcării de renaştere şi eliberare naţională, fiind unul dintre organizatorii scrisorii celor 66 de personalităţi, trimisă la Moscova în care pledau pentru limba de stat şi grafia latină. A fost, de asemenea un redutabil traducător, mai cu seamă din literatura ucraineană", a remarcat preşedintele USM.

La rîndul său, criticul literar Ion Ciocanu a subliniat faptul că Ion Gheorghiţă rămîne în literatura noastră în primul rînd, cu o carte editată spre sfîrşitul lui tragic – „Dan de piatră".

„Aş mai evidenţia cartea „Rîde hîrb de oală spartă". O carte folclorizată, care este citită intens şi în zilele noastre", a constatat Ion Ciocanu.

Ion Gheorghiţă s-a născut la 2 aprilie 1939 în comuna Larga, judeţul Hotin. În 1963 a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Cernăuţi. A debutat editorial concomitent cu volumele de versuri „Nelinişti matinale" şi „Mărul discordiei". A editat mai multe cărţi de poezie şi publicistică: „La marginea cîmpiei", „Simplu", „Ecoul de a doua zi", „Întemeierea frunzelor", „Dan de piatră" ş.a. A decedat în condiţii neelucidate în noaptea de 28 spre 29 noiembrie 1991, la Chişinău.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1533
Populația:
1309 locuitori

Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.