09 june 2011, 14:02 Health views 5254
09 june 2011, 14:02 Health views 5254

Luaţi copiii de lîngă ecranele albastre

Aflarea constantă a copiilor de doi ani într-o cameră cu un televizor pornit va agrava considerabil în viitor facultăţile lor mintale. Savanţii de la Universitatea din Michigan au efectuat cercetări ample cu privire la impactul TV asupra copiilor. Rezultatele au fost surprinzătoare chiar şi pentru cercetători. Descoperirea a fost şocantă: prezenţa constantă a copiilor de doi ani într-o cameră cu televizorul pornit afectează în mod semnificativ capacitatea lor mintală. În plus, aceşti copii sînt mult mai susceptibili la obezitate şi mai des devin obiect al agresiunii din partea colegilor de clasă.

Oamenii de ştiinţă s-au aşteptat că efectul similar din cauza  vizionării constante a televizorului în fragedă copilărie să dispară la 7-8 ani, însă influenţa nefastă a ecranului TV s-a dovedit a fi mult mai durabilă. Şederea în faţa  televizorului afectează inteligenţa copiilor mici pentru mulţi ani înainte. Au fost studiate condiţiile de viaţă a 1314 de copii. Oamenii de ştiinţă au aflat de la părinţi, cît timp copiii lor au petrecut în faţa ecranului atunci cînd aceștia au avut 29 luni, apoi  53 de luni (4,5 ani). Mai tîrziu, cînd participanţii la experiment a atins vîrsta de 10 ani, cercetătorii s-au  interesat de performanţele lor şcolare şi au măsurat indicele de masă corporala (proporţia între greutata şi înălţimea unui om).

Potrivit rezultatelor studiului,  s-a constatat că vizionarea regulată a televizorului la o vîrstă fragedă reduce ulterior performanţa şcolară generală cu 7% (în special, progresul înregistrat la matematică, cu 6%). Copiii care în copilărie fragedă au vizionat regulat televizorul , cu 10% mai frecvent au devenit obiect de batjocură din partea colegilor de clasă, la ei s-a înregistrat o creştere a indicelui de masă corporală în medie cu 5%, ei au consumat mai mult alimente fast food şi băuturi gazoase – cu 10% şi,  respectiv, cu 9%.

Profesorul de psihologie,  Linda Pagani,  consideră că părinţii nu trebuie să piardă timpul preţios, care este atît de important pentru dezvoltarea abilităţilor intelectuale la copiii de doi-trei ani – şederea în van în fața televizorului ar trebui să fie înlocuită cu excursii, exerciţii fizice şi jocuri educative.

 

Sursa: zdorovo.ua

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
768 locuitori

Chircani este un sat din cadrul comunei Cucoara, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cahul și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 768 de oameni. Satul Chircani a fost menționat documentar în anul 1861.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.