03 march 2024, 13:00 Health views 912
CNAM: Cei care nu se vor asigura în termenul stabilit de lege, vor plăti penalități
03 march 2024, 13:00 Health views 912

CNAM: Cei care nu se vor asigura în termenul stabilit de lege, vor plăti penalități

Peste 58 de mii de persoane au achitat în primele două luni ale anului curent prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Această cifră este în creștere cu aproape trei mii în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 pînă la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana, notează Noi.md.

Astfel, din numărul total de plătitori, peste 32 de mii au achitat prima în mărime de 2028 de lei. Alte circa 23 de mii de persoane, proprietari de teren agricol, au plătit prima în valoare de 1014 lei.

În jur de trei mii de cetăţeni care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au achitat prima de asigurare în mărime de 1622 de lei, iar cca 900 de persoane au plătit pentru asigurarea medicală cîte 4056 de lei.

Volumul total al mijloacelor financiare acumulate în perioada ianuarie-februarie 2024 în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 100 de milioane de lei, în creștere cu două milioane comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

"Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi ste valabil pînă pe 31 ianuarie 2025.

După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum şi penalitate pentru fiecare zi de întîrziere", precizează CNAM.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
3017 locuitori

Izbişte este un sat şi comună din raionul Criuleni. Izbişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3017 oameni. Izbiște a fost menționat documentar în anul 1453.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.