21 october 2022, 16:30 Health views 1253
Sfaturi anti-Doomscrolling
21 october 2022, 16:30 Health views 1253

Sfaturi anti-Doomscrolling

Doomscrolling-ul, care se caracterizează printr-o nevoie obsesivă de a citi vești proaste, a devenit larg răspîndit în societatea modernă.

În acest sens, este important să cunoaștem tehnicile care pot ajuta să scăpăm de dorința necontrolată de a absorbi știri negative.

În special, utilizatorii notează adesea impactul negativ al conținutului negativ asupra stării lor emoționale și fiziologice, dar se străduiesc totuși să țină pasul cu evenimentele care sînt destul de dramatice astăzi.

Motivele doomscrolling-ului

În lumea științifică, există o opinie despre cauzele naturale ale acestui fenomen. Astfel, pericolele pentru strămoșii noștri îndepărtați au acționat ca un stimulent pentru adaptare, i-au determinat să studieze lumea din jurul lor pentru a supraviețui în ea.

Dar lumea modernă ne oferă informații despre pericol nu în realitate, ci indirect prin conținut digital. Deseori, aceasta este deja prelucrată, exagerată, orientată spre diverse simțuri, răspîndindu-se cu mare viteză, completîndu-se cu detalii și aprecieri negative.

Rețelele sociale, bazîndu-se pe solicitările noastre de știri, oferă din ce în ce mai mult noi porții de informații înfricoșătoare în astfel de circumstanțe. În realitate, fiecare persoană modernă este amenințată de mult mai puține astfel de pericole decît acum cîteva sute de ani.

Consecințele doomscrolling-ului

Studiile arată că, dacă în martie-aprilie 2022, doomscrolling s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul lucrurilor care distrag atenția oamenilor de la locul de muncă, astfel considerînd 15% dintre respondenții care au participat la sondaj, astăzi 27% susțin această opinie, iar aproximativ 25% spun că trăiesc vestea proastă în ei înșiși, ca urmare, starea lor de spirit se înrăutățește, la fel ca și starea lor psiho-emoțională generală.

Efectele doomscrolling-ului variază de la persoană la persoană. În general, cufundă o persoană într-o stare de stres cauzată de nevoia de a căuta constant știri, de reacția la citirea acestora și de incapacitatea de a influența măcar cumva cursul evenimentelor reflectate în fluxul de știri.

Din punct de vedere al manifestărilor reacțiilor fizice și psihologice la doomscrolling, se remarcă anxietate crescută, episoade depresive, un sentiment de izolare, dureri de cap, dificultăți de concentrare, insomnie, tulburări de alimentație, deformarea contactelor sociale cu mediul imediat etc.

Cum să faci față doomscrolling-ului

Doomscrolling-ul este greu de combătut. Autocontrolul și auto-organizarea ar trebui să joace rolul principal în acest sens. Primul pas, și pentru mulți cel mai problematic, este să recunoașteți că sînteți dependent de știrile negative de pe internet.

Tehnici care pot ajuta la depășirea doomscrolling-ului

În primul rînd, este important de determinat cît timp petrece o persoană citind știri negative online. „Veți fi surprins să vă dați seama cît timp acordați spațiului de internet, deși ați putea obține aceeași cantitate de informații citind fluxul de știri timp de 20-30 de minute dimineața și seara. Adesea, în timpul zilei, conținutul cheie al știrilor nu se schimbă, acestea sînt doar pline de detalii și evaluări ale unor persoane străine pentru dvs.

În al doilea rînd, merită să determinați semnificația personală a unor astfel de informații în mod specific pentru dvs., adică, gîndiți-vă la ceea ce ați învățat nou, unde va fi necesar, ce beneficii va aduce și așa mai departe.

În al treilea rînd, este necesar să treceți de la un flux de știri negativ la unul pozitiv. În cel mai bun caz, poate fi conținut pe internet cu cursuri de master, tutoriale video, școli online, muzică bună și altele de acest gen.

Trebuie să încercați să vă dezabonați de la știrile de care v-ați „prins” spontan, fără a intenționa să primiți informații din aceste surse. Vestea se repetă. De ce ai nevoie de opinia lumii despre un eveniment dintr-un orășel? Dacă, totuși, o dorință irezistibilă de „a te zdruncina”, de a experimenta experiențe și emoții furtunoase, poți citi o carte, chiar și electronică, scrisă de un maestru al cuvîntului.

În plus, cel puțin o dată pe săptămînă, în loc de timpul petrecut citind știrile, puteți încerca să ieșiți la o plimbare pe stradă sau pur și simplu să stați într-un scuar, parc, pe o bancă lîngă casă, uitîndu-vă la alții, la cer, să visați la ceva.

Este important să vă distrageți atenția de la nevoia obsesivă de a ști totul despre toate pericolele potențiale ale vieții moderne. Treptat, va deveni destul de evident că indiferent de ce se întîmplă viața, lumea din jur este mult mai interesantă, mai bună și mai pozitivă decît negativul din fluxul de știri al spațiului online.

Source: noi.md

Keywords:

sfat , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1455
Populația:
4497 locuitori

Budeşti este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Văduleni și Budeşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4497 de oameni. Satul Budești a fost menționat documentar în anul 1455.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.