22 april 2013, 12:51 Health views 8049
22 april 2013, 12:51 Health views 8049

Atenție la căpuşe!

Vremea începe tot mai mult să se încălzească, vegetația să prindă viața, iar numărul cetățenilor dornici de a se odihni la iarbă verde crește. Acest lucru, însă marchează și începutul sezonului mușcăturilor de căpușe. Desi, cazuri de înțepături nu s-au inregistrat deocamdată, medicii recomandă prudență la felul în care ne îmbrăcăm în zonele de risc, relatează tv7.md

Căpușele sînt în activitate deja și pot ataca oamenii. Mușcătura de căpușă nu se simte, pentru că în timpul muscăturii ea elimină niște substanțe care minimalizează durerea. Pe corp o vezi numaidecît, pentru că pe corp se face ca un ningel.

In aceste cazuri, este bine ca persoanele să se adreseze la medic, atît pentru a înlătura corpul căpușei din piele, cît și pentru a fi consultați cu privire la mușcătură. Și asta pentru că ințepăturile de căpușe sînt periculoase, pot provoca maladia borelioza, dar și febră butunoasă.

In caz de borelioză pot fi afectate aparatul locomotor, aparatul nervos central, aparatul cardiovascular, dacă nu e tratată la vreme trece în formă cronică.

Un asemenea caz a fost înregistrat chiar zilele trecute, după ce o femeie din Ciorescu fiind atacată de căpușă în luna septembrie nu a fost tratată corect. Alte cazuri noi, deocamdată nu au fost depistate, însă pericolul tinde să crească. Anul trecut, 117 persoane au fost muscate de căpușe, cu 6 persoane mai mult decat în anul 2011.

Dacă vă aflați în zonele de risc, în parcuri sau în padure, ar fi bine ca la reîntoarcere acasă, să verificați hainele si să dezinfectați locuința.

Keywords:

sanatate , pericol , avertizare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1764
Populația:
314 locuitori

Ţipova este un sat din cadrul comunei Lalova, raionul Rezina. Satul Țipova este situat la o distanță de 14 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 314 oameni. Prima mențiune documentară a satului Țipova datează din anul 1764.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.