14 june 2022, 12:45 Health views 1278
Vocea poporului: „Cît de des donează moldovenii sînge?”
14 june 2022, 12:45 Health views 1278

Vocea poporului: „Cît de des donează moldovenii sînge?”

Astăzi, 14 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sînge. În această zi, se exprimă recunoștință tuturor celor care nu trec pe lîngă problema transfuziei de sînge, deoarece datorită unor oameni atît de afectuoși și neindiferenți precum donatorii, milioane de vieți omenești sînt salvate în fiecare an.

Noi. md a decis să-i întrebe pe trecători: „Cît de des donează moldovenii sînge?”

Iată ce răspunsuri am primit:

"Sînt donator onorific. Donez de 4 ori pe an. Am doar primul grup negativ și mă cheamă de la Centrul de Transfuzie a Sîngelui. Anul trecut tocmai am primit un adeverință de donator. Și acum donez sînge mereu".

"Nu pot dona sînge pentru că am hemoglobina scăzută. Din păcate, nicium".

"Nu am donat niciodată sînge".

"De mai multe ori, dar asta a fost cu foarte mult timp în urmă, acum vreo 30 de ani. Viața persoanei pe care o ajuți depinde de asta".

"Da, de două ori pînă acum".

"Nu am avut ocazia să o fac".

"Trebuie să fii absolut sănătos pentru a dona sînge. Cred că există băieți sănătoși și care donează sînge. Deci, trebuie să donezi, pentru că sînt mulți oameni care au nevoie de aeasta".

"Eu niciodată. Soțul meu donează în fiecare an".

"Bineînțeles. În tinerețe, eram cu toții donatori. Cînd am studiat atît la școala tehnică, dar și la universitate, donam mereu sînge o dată pe an și cumva era o cauză nobilă, ne simțeam bine. Acum nu este momentul și nu permite vîrsta".

"Aceasta este o cauză foarte nobilă, deși nu am experiență în acest sens. Așa a fost să fie că nu pot fi donator, dar salutăm această cauză".

"Donez și o fac cu regularitate. Tot timpul am donat o dată pe an. Toți ar trebui să o facă."

 

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1398 locuitori

Gîrbova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Gîrbova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gîrbova este situat la o distanţă de 5 km de staţia de cale ferată Gîrbova, la 18 km de oraşul Ocniţa şi la 245 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1398 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gîrbova datează din anul 1554.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.