18 december 2020, 11:00 Health views 2175
Medicamente compensate pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu
18 december 2020, 11:00 Health views 2175

Medicamente compensate pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu

Persoanele cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 care se tratează la domiciliu vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Afecţiunea respectivă a fost inclusă în lista maladiilor prioritare frecvent întîlnite în practica medicului de familie.

Decizia de a compensa medicamente pentru pacienţii cu COVID-19, care se tratează la domiciliu, a fost luată pentru a asigura accesul populaţiei la preparate compensate în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice din ţară şi în urma modificărilor efectuate în Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecţia cu coronavirus de tip nou COVID-19".

Modificările efectuate în acest sens în unele ordine comune ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au fost publicate vineri, 18 decembrie, în Monitorul Oficial.

Preparatele destinate tratamentului COVID-19 în condiţii de ambulatoriu vor fi prescrise de către medicii de familie. Aceste medicamente vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vîrsta de pînă la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puţin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaţionale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Menţionăm că medicamentele compensate pentru tratamentul noului coronavirus la domiciliu vor fi prescrise atît persoanelor asigurate, cît şi celor neasigurate.

Pacienţii cu caz confirmat de infecţie cu coronavirus de tip nou COVID-19 vor beneficia de 21 de denumiri comune internaţionale de preparate în anumite doze şi forme farmaceutice.

Este vorba despre unele medicamente pentru tratamentul simptomatic, şi anume: antitrombotice şi anticoagulante (acidum acetylsalicylicum, clopidogrelum, sulodexidum), medicamente care reglează acidul gastric (famotidinum), vasodilatatoare (pentoxifyllinum) şi bronhodilatatoare (salbutamolum).

De asemenea, pentru copii vor fi prescrise, la necesitate, antipiretice şi antiinflamatoare în cazul sindromului febril – paracetamolum, ibuprofenum; mucolitice şi expectorante – ambroxolum, acetylcysteinum, carbocisteinum.

Totodată, în funcţie de evoluția simptomelor, pacienţilor cu forme moderate de boală le vor putea fi prescrise şi medicamente antibacteriene, cum ar fi clarithromycinum, azithromycinum, roxithromycinum, amoxicillinum, amoxicillinum+acidumclavulanicum, doxycyclinum, cefuroximum, cefaclorum, cefpodoximum, cefiximum.

În anul 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, dintre care peste 555 de milioane au fost valorificate în unsprezece luni ale anului. Lista medicamentelor poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica "Medicamente compensate".

Source: noi.md

Keywords:

coronavirus , medicamente

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
1263 locuitori

Ursoaia este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1263 de oameni. Satul Ursoaia a fost înființat în anul 1916.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.