18 april 2012, 15:05 Health views 4475
18 april 2012, 15:05 Health views 4475

Oamenii de ştiinţă lucrează la un supercomputer care va stimula mintea şi va lupta împotriva Alzheimer-ului

Oamenii de ştiinţă susţin că sunt la 12 ani depărtare de crearea primului creier artificial complet funcţional, informează Daily Mail. Puterea creierului uman ar putea rivaliza cu un computer. Se lucrează la un "creier uman" sub forma unui computer care va stimula mintea şi va fi folosit împotriva bolilor degenerative progresive a creierului, printre care se numără Alzheimer-ul şi Parkinson-ul.

Profesorul Henry Markram a anunţat că a simulat pînă în prezent elemente ale creierului de şobolan cu un astfel de dispozitiv. În ceea ce priveşte creierul artificial uman, computerul ar putea fi folosit mai ales în găsirea unor tratamente pentru boli mintale.

Creierul uman are 100 de miliarde de neuroni. Fiecare neuron efectuază miliarde de calcule pe secunde, astfel că misiunea savanţilor va fi destul de dificilă. Astfel, creierul artificial va trebui să fie capabil să facă miliarde de calcule pentru a putea ajunge la performanţa unui creier uman.

În ultimii 15 ani, profesorul Markram şi echipa sa au studiat în special structura coloanei neocorticale. "E ca şi cum ai merge şi ai cataloga o parte din pădurea tropicală: cîţi copaci are, ce formă au copacii, cîţi copaci din fiecare tip avem noi, care este poziţia lor. Este un pic mai mult decît o catalogare, pentru că trebuie să descrii şi să descoperi toate regulile de comunicare şi de conexiune", a continuat el.

Proiectul are acum un program de "zeci de mii" de neuroni - fiecare diferit - care le-a permis cercetătorilor să construiasca digital o coloană neocorticală artificială.

Această invenţie a cercetătorilor a fost criticată de alţi specialişti din domeniu, deoarece dotarea unui calculator cu atît de multe funcţii ar putea reprezenta o ameninţare pentru naţiune, deoarece există riscul ca dispozitivul să înceapă să gîndească de unul singur şi nu va mai asculta comenzile date, devenind astfel greu de manipulat.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1612
Populația:
446 locuitori

Druţa este un sat din cadrul comunei Pociumbeni, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 446 de oameni. Satul Druța a fost menționat documentar în anul 1612.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.