12 december 2017, 14:15 Health views 7292
Cum în Moldova se luptă cu HIV/SIDA
12 december 2017, 14:15 Health views 7292

Cum în Moldova se luptă cu HIV/SIDA

Vladislav Bordeianu

Urmînd recomandările OMS, autoritățile Moldovei intenționează, către anul 2030, să reducă la zero ratele de infectare cu HIV, de discriminare a persoanelor infectate ce HIV și de mortalitate cauzată de SIDA, precum și să renunțe treptat la finanțarea din partea Fondului global.

Ciuma secolului ХХ

Conform datelor statistice, HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) a luat viața a circa un milion de persoane, iar în total, la nivel mondial, în urma consecințelor infectării cu HIV au decedat peste 35 de milioane de pacienți. Sînt cele mai proaspete date din buletinul informativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Experții menționează: în pofida faptului că grupul de risc include consumatorii de droguri, oamenii aflați în detenție și homosexualii, numărul de cazuri în rîndul heterosexualilor este în creștere. Există o tendință de creștere în ciuda tuturor măsurilor preventive. Pe lîngă asta, doar 70% dintre persoanele infectate cu HIV își cunosc statutul.

Totuși, cei la OMS au certitudinea că programele implementate în diferite țări ale lumii dau roade. Conform statisticilor, în ultimii 16 ani, numărul cazurilor noi de infectare cu HIV s-a redus cu 40%, iar mortalitatea – cu o treime. În consecință, a fost salvată viața a 13 milioane de oameni.

În ajunul Zilei Mondiale de luptă cu SIDA, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a dat publicității niște date conform cărora, la finele anului2016, în Moldova erau înregistrați 11.043 de infectați cu HIV, și pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2017, un număr de 614 pacienți au fost diagnosticați ca fiind purtători ai infecției HIV. Însă numărul estimat al tuturor purtătorilor este de cca 15 mii de cetățeni ai RM. Pe parcursul ultimilor trei ani, peste 800 de persoane află anual că s-au infectat cu HIV. Astfel, în 2016 au fost înregistrate 832 de cazuri noi, dintre care 95 s-au depistat în timpul gravidității, în 2015 – 818 de cazuri noi de infectare.

Statistica a demonstrat că 85% dintre cazurile de infectare cu HIV se produc pe cale sexuală. Experții menționează ignoranța sexuală totală și atitudinea nepăsătoare față de propria sănătate a multora dintre cei infectați. Însă multă lume consideră că HIV este soarta narcomanilor și a prostituatelor. La toate problemele existente se adaugă disidenții HIV, care refuză tratamentul. Peste 50% dintre cazurile noi de infectare cu HIV se depistează deja la stadiul SIDA. Vîrsta medie a cetățenilor Moldovei care trăiesc cu HIV este de 38,9 ani. Din numărul total al cazurilor înregistrate, cota bărbaților este de 58%, a femeilor – de 42%.

Doar jumătate dintre cei infectați își cunosc statutul și doar o treime urmează tratamentul. De aceea, consideră specialiștii, astăzi este important să fie depistați oamenii care trăiesc cu HIV și să le fie asigurat accesul la tratament. S-a demonstrat că, dacă statutul HIV este depistat la timp și se iau măsuri pentru tratamentul respectiv, omul poate trăi o viață lungă și deplină.

Cei de la Ministerul Sănătății menționează că în Moldova există suficiente programe preventive și curative. Însă bolnavii se ciocnesc adesea cu stigmatizarea și discriminarea lor de către societate. Deși trăim în secolul dezvoltării tehnologiilor informaționale și nu ne închipuim viața fără computere și internet, în ce privește problemele în cauză societatea a rămas în Evul Mediu. Frica și etichetele născocite adesea prevalează în raport cu bunul simț.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

sanatate , SIDA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
38 locuitori

Bocicăuţi este un sat din cadrul comunei Bălcăuţi, raionul Briceni. Satul se află la nord-vest de Edineţ, între satele Bălcăuţi şi Colicăuţi, situat la 20 km de oraşul Briceni, la 20 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 38 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din iulie 1585, acesta fiind trecut în documente cu numele Başcăuţi.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.