|
Rîsul, medicament nepreţuit
"Nimic nu uneşte mai mult oamenii decît rîsul" Tolstoi
Rîsul, acest medicament nepreţuit este distractiv, gratuit şi uşor de utilizat. Aduce bucurie şi culoare în viaţa. Îmbunătăţeşte starea de spirit, creşte rezistenţa la stres.
Există dovezi că rîsul face o mulţime de lucruri bune pentru noi. De fapt, unii cercetători cred că funcţia majoră a rîsului este de a aduce oamenii împreuna. Şi toate beneficiile pentru sănătate ale rîsului pot rezulta pur şi simplu din sprijinul social pe care rîsul îl stimulează.
Esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea organismului, acesta reduce durerea, creşte performanţa la locurile de munca, conectează oamenii emoţional şi îmbunătăţeşte fluxul de oxigen la inima şi creier.
Rîsul este un antidot puternic la stres. Nimic nu lucrează mai repede şi mai sigur la aducerea minţii şi a corpului la echilibru decît un rîs sănătos.
Rîsul consolidează relaţiile, sprijină legaturile emoţionale, uneşte oameni în perioade dificile iar aceste legături acţionează ca o barieră împotriva stresului. Cînd rîsul este împărtaşit, acesta realizează o conexiune şi fericirea se propagă asupra celor din jur, asiguarîndu-se astfel un climat pozitiv. El este contagios, doar auzind hohote de rîs, organismul devine receptiv, pregătit să zîmbească şi să se alature distracţiei.
Este un mod puternic şi eficient de a vindeca resentimente. Ajută la păstrarea unei perspective pozitive, optimiste asupra situatiilor dificile, permite privirea lor într-o lumină mai puţin ameninţătoare, creează o distantă psihologică care ajută la evitarea sentimentului de copleşire, poate da curaj şi forţă de a găsi noi surse de sens şi speranţă.
O porţie sănătoasă de rîs aduce schimbări fizice bune, rapide şi sigure în organism. Rîsul este un medicament puternic pentru minte şi corp, deoarece:
Relaxează întregul corp, reduce tensiunea şi stresul fizic, lăsînd muşchii relaxaţi timp de pîna la 45 de minute după. Şi starea de spirit pe care o avem atunci cînd rîdem rămane cu noi chiar şi după ce rîsul dispare.
Reduce hormonii de stres. În plus stimulează eliberarea de endorfine în creier. Acestea sînt molecule care ne fac sa ne simţim bine. Endorfinele induc un sentiment general de bunăstare şi pot chiar ameliora temporar durerea.
Stimulează imunitatea organismului îmbunătătind astfel rezistenţa la boli.
Reduce nivelul de zahăr din sînge, creşte toleranţa la glucoză la diabetici şi non-diabetici deopotrivă.
Protejează inima, îmbunătăţeşte funcţia vaselor de sînge şi creşte fluxul de sînge, ceea ce poate ajuta la prevenirea unui atac de inimă sau a altor probleme cardiovasculare.
Susţine buna funcţionare a vaselor de sînge. Creşte nivelurile de oxid nitric care acţionează pe căptuşeala interioară a vaselor de sînge, numită endoteliu, determinînd astfel relaxarea vaselor şi creşterea fluxului de sînge. Acesta ar putea veni şi de la mişcarea viguroasă a muşchiului diafragmei atunci cînd rîdem în hohote. Acesta este un lucru benefic pentru inimă şi creier, două organe care necesită flux constant de oxigen trasportat în sînge.
Reduce durerea şi ne permite să toleram mai uşor discomfortul asociat acesteia.
Creşte energia avînd un impact pozitiv asupra sănătăţii.
Îmbunătăţeşte performanţa la locul de muncă, promovează spiritul de echipă, ajută la dezamorsarea conflictelor mai ales atunci cand munca se bazează pe creativitate sau necesită rezolvarea unor probleme complexe.
Putem crea oportunităţi de a rîde uitîndu-ne la un film sau un show tv amuzant, mergînd la un teatru de comedie, citind pagini amuzante, căutînd oameni veseli, trimitînd o glumă bună sau o poveste amuzantă, verificînd libraria la secţiunea umor, jucîndu-ne noaptea cu prietenii sau cu un animal de companie, facînd ceva prostesc în jurul copiilor, căutînd timp pentru activităţi distractive, ca de exemplu, karaoke.
Cu atîta putere de a vindeca, rîsul este o resursă extraordinară pentru depasirea problemelor, menţinerea relaţiilor şi sprijinirea sănătăţii fizice şi emoţionale. Cu alte cuvinte, rîsul ne face să ne simţim bine şi ne poate proteja de efectele dăunatoare ale stresului.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1568
- Populația:
- 3401 locuitori
Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.
Comments
(0)