|
Lucruri misterioase care au loc atunci cînd dormi
Somnul de noapte are menirea de a reda energia şi, bineînţeles, a odihni organismul.
Acest lucru nu se întîmplă întotdeauna (şi nu fac referire la insomnii sau unii factori externi). Unele persoane s-au întîlnit cu situaţii neplăcute care au venit odată cu somnul.
Bright Side a realizat o listă de astfel de experienţe, despre care se ştiu prea puţine şi în ziua de astăzi.
Paralizia în timpul somnului
Persoana care se trezeşte nu se poate mişca. La această senzaţie se adaugă şi halucinaţiile şi sentimentul că nu eşti singur în cameră. În antichitate, acest fenomen era asociat cu atacurile spiritelor malefice.
Fenomenul are loc atunci cînd muşchii nu se trezesc odată cu creierul. Aproximativ 7% din populaţie a experimentat acest fenomen, susţinînd că are şanse mai mari de a apărea atunci cînd persoana doarme pe spate. Află aici mai multe despre paralizia in timpul somnului.
Halucinaţii hipnagogice
Starea apare atunci cînd persoana aţipeşte, dar este încă trează şi se caracterizează prin halucinaţii în care vede imagini bizare, de obicei înfricoşătoare.
Aceasta este un tip de halucinaţie pe care îl poate avea şi o persoană sănătoasă. Factorii principali sînt starea de oboseală, stresul ridicat şi chiar imaginaţia bogată. De asemenea, poate apărea din cauza stării de ebrietate.
Vorbitul în timpul somnului
De obicei, persoana care vorbeşte în timpul somnului, nu are idee de acest lucru. Condiţia nu prezintă niciun pericol.
Bărbaţii şi copii sînt mai predispuşi spre aceasta, iar motivul este stresul. Psihicul persoanei în cauză încearcă să reziste împotriva lucrurilor cu care nu este de acord în realitate. Vezi aici mai multe despre vorbitul in somn.
Un vis în interiorul altui vis
Persoana visează ceva, iar cînd se trezeşte se află tot într-un vis. Mulţi oameni au susţinut că au experimentat aşa ceva.
Ocultiştii susţin că dacă ai un astfel de vis, înseamnă că ai o predispoziţie pentru practici spirituale. Ştiinţa nu oferă nicio explicaţie.
Somnambulismul
Această stare este opusul paraliziei - conştiinţa doarme, dar muşchii sînt activi. În somn, oamenii pot merge, face curat sau chiar pot părăsi locuinţa. Cînd se trezesc, aceştia nu reţin nimic.
Deşi somnambulismul apare la 10% din populaţie, cauzele sînt încă necunoscute. Citeşte mai multe despre somnambulism.
Sindromul capului care explodează
Persoana se trezeşte cu o senzaţie de explozie în cap, iar cîteodată, sunetul poate fi foarte puternic. Acest fenomen nu este periculos, dar poate speria: unii cred că în acel timp suferă un atac cerebral.
Acest fenomen indică o creştere de activitate neurală în zona din creier responsabilă pentru procesarea sunetului. Vezi mai multe despre sindromului capului care explodează.
Apneea în somn
Apneea în somn este o oprire subită a respiraţiei în timpul visului, ceea ce face ca persoana să se trezească. Calitatea somnului descreşte, iar creierul rămîne fără oxigen.
În timpul somnului, muşchii faringelui se relaxează şi blochează calea aerului. Riscul creşte din cauza obezităţii, fumatului şi odată cu înaintarea în vîrstă. Află mai multe despre apneea în somn.
Vis recurent
După cum spune numele, este vorba despre un vis care tot apare.
Psihologii susţin că sistemul nervos foloseşte astfel de vise pentru a lua în seamă ceva ce a neglijat în realitate. Vezi ce se întîmplă dacă aveţi acelaşi vis în mod frecvent!
Căderea din pat
Aceasta este o senzaţie des întîlnită, în care o persoană are senzaţia de cădere.
Somnul se aseamănă oarecum cu muritul - bătăile inimii şi respiraţia încetinesc, iar tonusul musclar este redus. Creierul poate percepe aceste senzaţii ca fiind o moarte reală, trimiţînd impulsuri la muşchi. Vezi aici mai multe despre căderea în gol în timpul somnului.
Experienţe extracorporale
O persoană care se află între stările de somn şi de trezire se vede din afara corpului său. Misticii şi ocultiştii susţin că aceasta este dovada existenţei sufletului.
Fenomenul este dificil de studiat. Savanţii, deşi confirmă existenţa acestui fenomen, nu pot cunoaşte motivul pentru care apare. De asemenea, unele persoane sînt capabile să provoace deliberat această stare. Citeşte mai multe despre experienţele extracorporale.
Iluminarea subită în timpul somnului
Cîteodată, cînd nu găsim soluţie pentru o anumită problemă, deseori ne gîndim la aceasta. Apoi, în somn, creierul ne oferă un indiciu. Cea mai importantă parte este să îl reţinem.
Dmitri Mendeleev, un chimist rus, era obsedat de crearea unui tabel periodic de elemente, pînă l-a văzut într-un vis. La fel s-a întîmplat şi în cazul chimistului August Kekulé care a visat formula benzenului.
Cîteodată subconştientul nostru ştie deja răspunsul, iar în timpul somnului, cînd acesta este mai activ, răspunsul poate ieşi la suprafaţă.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1495
- Populația:
- 890 locuitori
Paşcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Paşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 890 de oameni. Satul Paşcani a fost menționat documentar în anul 1495.
Comments
(0)