16 march 2012, 15:05 Health views 3488
16 march 2012, 15:05 Health views 3488

Oamenii nu au un substrat brutal și agresiv natural

Cercetările recente demontează mitul potrivit căruia oamenii se nasc cu un simț ridicat al competitivității, agresivi și brutali. Asta susține Frans de Waal, un renumit specialist în comportamentul primatelor, conform  news.discovery.com.

"Oamenii au o mulțime de tendințe pro-sociale încă de la naștere", a declarat de Wall, biolog la Universitatea Emory din Atlanta. El a studiat animale de diferite mărimi, de la elefanți și cimpanzei, pînă la șoareci și a aflat că acestea se nasc cu un set de instincte care încurajează cooperarea.

Cu cîțiva ani în urmă majoritatea cercetătorilor erau de părere că oamenii au un substrat "periculos" și că au dezvoltat simțul moralității în timp.
 
Dar copiii, la fel ca și puii altor animale, se nasc morali într-un "sens științific", potrivit cercetătorului. Oamenii trebuie să coopereze între ei pentru a-și putea transmite cu succes genele.
 
In secolul 19, biologul Thomas Henry Huxley a argumentat că simțul moralității lipsește în natură și că este ceva creat de oameni. Potrivit lui de Wall, Darwin, părintele teoriei evoluționiste, a fost peste contemporanii săi, ca și nivel al gîndirii. Naturalistul a susținut că animalele care dezvoltă instincte sociale bine definite ajung într-un final la un simț al moralității.
 
Pentru a-și susține teoria, de Wall a prezentat filmulețe în care arată o maimuță care este tulburată emoțional de faptul că ei i s-a refuzat o plăcere pe care o altă maimuță a primit-o sau cum un șobolan renunță la o bucată de ciocolată pentru a încerca să ajute un alt șobolan prins într-o capcană. Cercetările arată că animalele au tendințe sociale naturale pentru "reciprocitate, empatie și consolare". De Wall crede că "moralitatea este imposibilă fără empatie".
 
Intrebat dacă acceptarea publică a faptului că empatia este un sentiment natural ar schimba competiția intensă pe care sînt construite sistemele economice și politice capitaliste, de Wall s-a mulțumit să spună: "Eu sînt doar un privitor de maimuțe".

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1978
Populația:
1200 locuitori

Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.