|
Ce alimente interacționează cu medicamentele
Cînd ești sub tratament, e bine să ții cont de ceea ce consumi în preajma orelor la care obișnuiești să iei medicamentele. De ce? Există alimente ce pot întîrzia sau anula efectele benefice ale pastilelor, așa cum sînt și situații în care pot apărea reacții adverse sau se pot agrava unele probleme de sănătate.
Cînd e bine să eviți grepfrutul
Deși conține multe substanțe nutritive,grepfrutul interacționează cu o gamă largă de medicamente. O jumătate de pahar cu suc de grepfrut poate să tripleze efectul antibioticelor,analgezicelor și al pastilelor contra cancerului sau colesterolului. Consumul fructului pe perioada unui tratament poate avea și efecte adverse (hemoragii stomacale,probleme renale,dureri musculare,bătăi neregulate ale inimii). Nu mînca grepfrut dacă iei antidepresive,anticoncepționale sau pastile împotriva maladiilor cardiace ori pentru tratarea astmului.
Nu consuma lactate dacă iei antibiotice
Încearcă să te abții de la a consuma brînză,iaurt și lapte,la un interval de două,trei ore înainte sau după ce iei antibioticele. Ionii de calciu,magneziul și fierul din compoziția produselor lactate împiedică buna absorbție a antibioticelor în sistemul digestiv și astfel efectul lor benefic este cu mult diminuat.
Alcoolul devine toxic în orice tratament
Băuturile alcoolice nu se combină cu pastilele contra durerii sau tusei,cu sedative și calmante,antidepresive și unele antialergice. În astfel de combinații,alcoolul reduce reflexele și induce somnolența. Dacă iei paracetamol,ibuprofen sau aspirină cu alcool la un interval scurt,poți avea arsuri la stomac. Efectele adverse apar ca urmare a creșterii toxicității acestor medicamente,pentru că alcoolul acționează asupra enzimelor din ficat.
Legumele verzi scad efectul anticoagulantelor
Dacă iei medicamente care împiedică îngroșarea sîngelui,încearcă să mănînci cît mai rar legume verzi-varză,broccoli,spanac,pătrunjel sau salată verde. Acestea au un conținut bogat de vitamina K (cu rolul de a coagula sîngele) și înlesnesc formarea cheagurilor de sînge,scăzînd efectul pastilelor. Așadar,limitează-te la o porție de legume pe zi.
Sfatul specialistului:
Dintre cele mai frecvente și mai nocive combinații de medicamente cu alimente sînt următoarele:Medicamentele folosite în tratamentul cancerului (din clasa corticosteroizilor) administrate împreună cu alimente ce conțin sodiu (alune sau fistic sărat) declanșează reacții adverse renale și gastrointestinale;Cafeaua scade eficacitatea medicamentelor folosite în afecțiuni gastrice sau duodenale. Şi alte băuturi pe bază de cofeină pot mări efectul antiastmaticelor care conțin un compus activ numit efedrină;Fibrele vegetale în exces scad absorbția digoxinei,substanţă folosită în tratamentul bolilor de inimă.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- О нем веками ничего не знали: ученые нашли в Мексике город, основанный 2000 лет назад
- Школьники строят дома для котов (+Видео)
- Не пейте чай в пакетиках
- Дольмен в переводе с бретонского языка - каменный стол
- Очищение кишечника и омоложение всего организма льняной мукой. Потрясающий результат!
- Самая крупная афера человечества: вода в бутылках
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1877
- Populația:
- 50 locuitori
Cot este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Glodeni și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 50 de oameni. Satul Cot a fost menționat documentar în anul 1877.
Comments
(0)