22 june 2020, 15:20 Health views 5689
Îmbrăcămintea sintetică ne pune în pericol sănătatea
22 june 2020, 15:20 Health views 5689

Îmbrăcămintea sintetică ne pune în pericol sănătatea

Îmbrăcămintea sintetică a avut o perioadă de glorie, apoi a fost abandonată, acum se reîntoarce în modă, dar cu numeroase riscuri pentru organism.

Dermatitele şi alergiile sînt doar cîteva dintre afecţiunile pe care haine sintetice le pot provoca, scrie descoperă.ro.

Încîntaţi de culorile strălucitoare, costurile reduse şi versatilitatea, începem să folosim din ce în ce mai mult ţesăturile obţinute din petrol. Deşi riscurile sînt greu de contabilizat, pentru că în aceşti ani ţesăturile sintetice au evoluat tehnologic, acum există şi microfibre care absorb transpiraţia, ţesături care lasă apa să treacă, ţesături care rezistă la radiaţia ultravioletă etc, cu toate astea, materialele sintetice au anumite caracteristici. În primul rînd, nu lasă pielea să respire (în special fibrele de nylon, poliamidă, lycra). Această sufocare poate determina:

1. Acneea, prin obturarea glandelor sebacee.

b. Pitiriazis versicolor şi alte micoze, pentru că menţin transpiraţia acidă mai mult pe piele. Inclusiv mirosul neplăcut în anumite zone: axilă, picioare etc.

c. Pielea uscată, din cauza deshidratării cutanate. La xeroza prelungită se fac microfisuri cutanate, adevărate porţi de intrare pentru viruşi, microbi, ciuperci.

d. Dermatitele iritative, care apar în urma frecării.

e. Dermatitele alergice, prin menţinerea diverşilor alergeni în contact cu pielea, sau chiar dermatite de contact la unele din fibrele respective, sau la vopseaua aplicată pe ele.

Ţesăturile sintetice sînt ieftine, iar hainele confecţionate din materiale sintetice sînt, uneori, copiate, aşa că sînt vopsite toxic. Nu cumpăraţi fake-uri. Nu achiziţionaţi astfel de haine pentru copii, care sînt mai sensibili decît adulţii.

Source: publika.md

Keywords:

haine , pericol , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.