03 march 2015, 10:46 Health views 13083
03 march 2015, 10:46 Health views 13083

Stresul te îmbătrîneşte prematur

De fiecare dată cînd te stresezi, sănătatea organismului tău este serios pusă în pericol. Efectele stresului sunt resimţite la nivelul inimii, plămînilor, rinichilor şi ficatului. De asemenea, stresul scade imunitatea. În timp, din cauza stresului rişti să îmbătrîneşti prematur cu 10 ani.

Medicii trag un semnal de alarmă asupra impactului pe care îl are stresul asupra organismului nostru. Astfel, sub efectul adrenalinei, inima pompează mai mult sînge sau poate să bată neregulat, ceea ce creşte riscul de angină, hipertensiune arterială sau chiar atac de cord. De asemenea, în momentele stresante, respiraţia se accentuează şi putem suferi hiperventilaţie sau putem avea ameţeli.

Potrivit unui studiu, relatează sciencedaily.com, stresul afectează structura cromozomilor, grăbind procesul de îmbătrînire. Cum acţionează? Ei bine, oamenii de ştiinţă susţin că veriga de legătură o contituie telomerii, secvenţe ADN aflate la capetele cromozomilor şi care, în mod normal, suferă o scurtare progresivă de-a lungul vieţii.

Practic, ei controlează procesul de îmbătrînire, scurtarea telomerilor ducînd la îmbătrănire celulară.

Noi descoperiri arată, însă, că telomerii sunt extrem de sensibili la stres şi depresie, aceşti doi factori fiind susceptibili de scurtarea lor prematură şi deci, grăbirea procesului de îmbătrînire.

"Legătura dintre stres şi scurtarea telomerilor este din ce în ce mai clară. Descoperirile actuale sugerează că nivelul cortizonului ar putea contribui la acest proces", explică dr. John Krystal.

Cercetări viitoare ar putea face mai multă lumină în activitatea cromozomială şi, de asemenea, ar putea determina dacă readucerea telomerilor la dimensiunea iniţialăar anula îmbătrînirea.

Source: www.sciencedaily.com

Keywords:

stres , îmbătrînirea , viata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
125 locuitori

Buschi este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Buschi alcătuia 125 de oameni în anul 2004. Satul Buschi a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.