29 march 2020, 11:30 Health views 44680
Care sînt riscurile fumatului în sarcină
29 march 2020, 11:30 Health views 44680

Care sînt riscurile fumatului în sarcină

Fumatul în timpul sarcinii, fie şi pentru o perioadă scurtă, poate avea consecinţe grave pentru făt. Dacă ai fumat cît erai gravidă sau ai încetat acest obicei în timpul sarcinii, rişti să naşti un copil cu deficienţe de vedere sau glaucom şi cu o greutate mai mică decît cea normală.

Despre acest lucru vorbesc oamenii de ştiinţă danezi care au studiat peste 1000 de copii cu vîrste între 11 şi 12 ani. Conform studiului, realizat recent în Danemarca, citat de Reuters, cercetătorii au descoperit că atît fumatul, cît și greutatea scăzută la naștere sînt asociate în mod independent cu subțierea stratului de fibre ale nervului optic.

Testele au arătat că la copiii, ale căror mame au fumat în timpul sarcinii, grosimea fibrelor nervului optic era de 98,3 micrometri faţă de 104 cît aveau copii născuţi de mame nefumătoare.

Cînd e vorba de retină, această diferenţă, care pare mică la prima vedere, joacă un rol important în sănătatea ochilor.

Pînă la urmă, tu decizi cît de sănătos vrei să fie copilul adus pe lume.

Source: publika.md

Keywords:

riscuri , fumatul , sarcină

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.