21 january 2015, 16:35 Health views 9791
Ministerul Sănătății al R. Moldova consideră necesară creșterea prețurilor la medicamente
Photo: mbc.md
21 january 2015, 16:35 Health views 9791

Ministerul Sănătății al R. Moldova consideră necesară creșterea prețurilor la medicamente

Andrei Usatîi vorbește despre scumpirea medicamentelor: "A ieftini înseamnă a oferi servicii medicale de calitate proastă"

"A ieftini înseamnă a oferi servicii medicale de calitate proastă. Noi tindem să optimizăm calitatea serviciilor pe care le oferim." Astfel a explicat astăzi ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, majorarea prețurilor la medicamente. Mai mult decât atât, ministrul susține că proaspăta scumpire a acestora va contribui la creșterea economică a țării.

Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2010, Ministerul Sănătății este obligat să ajusteze prețurile la medicamente, în cazul în care devalorizarea valutei naționale depășește rampa de 5%. Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatâi, susține că tendința deprecierii leului s-a observat încă din februarie 2014. Astfel, s-a convenit ca furnizorii de medicamente să utilizeze produsele din stocurile acumulate până în februarie, care respectiv s-au epuizat în ianuarie 2015. Așadar, de această dată autoritățile au fost nevoite să facă ajustări la prețuri, în conformitate cu legea. Cu toate acestea, Usatîi declară că nu trebuie să intrăm în panică. Acest lucru ar putea contribui la eficientizarea calității serviciilor medicale.

"Această scumpire nu este una care să ne sperie. Ea este o acțiune care va asigura calitate și totodată va asigura o creștere economică a statului nostru, deoarece vom evita mai multe cazuri de dizabilități și îmbolnăviri", a declarat Andrei Usatîi.

Totodată, mai multe spitale din țară se confruntă în această perioadă cu un deficit de medicamente. Andrei Usatîi susține că acest fenomen a devenit o tradiție cronică, atunci când la început de an, instituțiile nu au reușit să încheie contracte cu furnizorii din cauza unei dificiențe în realizarea licitațiilor și aprobarea contractelor de către Agenția de Achiziții Publice.

Ministerul Sănătății recomandă cetățenilor care sunt nevoiți să procure medicamente din banii proprii din cauza lipsei acestora în spitale, să prezinte bonurile de plată directorilor instituțiilor medicale pentru rambursarea banilor cheltuiți.

Source: mbc.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
82 locuitori

Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.